avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Violare de domiciliu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Violare de domiciliu

Buna ziua.
Am si eu o intrebare: in cazul unei livezi care este inconjurat,este in proprietatea mea , patrunde cineva fara consintamantul meu - aceasta livada nu este ocrotita juridic prin continutul infractiunii de violare de domiciliu?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ION GHINEA , Consilier juridic 14:32, 12 Martie 2010
tulburare de posesie
Teoretic,subzista elementele infractiunii prevazute de art 192 Cod penal
Daca apreciati ca cineva fara consimtamantul dvs ,patrunde in proprietatea dvs
puteti formula plangere la autoritatile responsabile
Multumesc pentru raspunsuri.
Am formulat o plangere pe baza art .192 alin 1 din C.p. catre Politie care a ajuns la Parchet. Din partea Parchetului am primit o rezolutie prin care dispune neurmarirea penala a faptuitorului bazand pe un alt aliniat din art.192 (alin 2), precizand ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.
Am mai inaintat o plangere impotriva rezolutiei catre Prim-Procuror in care am specificat ca eu am bazat pe prevederile C.p. art. 192 alin 1 dar plingerea mea a fost respinsa cu acesi motive din prima rezolutie si sa mai specifica ca " livada nefiind ocrotita juridic prin continutul infractiunii de violare de domiciliu"
Violarea de domiciliu consta in patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia.
Obiectul juridic special al infractiunii il reprezinta relatiile sociale referitoare la apararea libertatii persoanei sub aspectul vietii domestice.
Solutia mi se pare corecta, deoarece nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.

In opinia mea nu este vorba nici despre infractiunea de tulburare de posesie, dearece ar fi necesar sa fie vorba despre tulburrarea unei posesii ca stare de fapt si nu posesia ca si componenta a dreptului de proprietate, dec i ca stare de drept. Sa fie vorba de tulburarea adusa unui posesor , unui detentor precar, infractiune ce subzista chiar si in conditiile in care insusi proprietarul terenului incearca sa ocupe terenul sau sa refuze a-l elibera, fara a avea vreun motiv legitim.
Totusi, daca livada respectiva este undeva , in apropierea casei de locuit.. ar putea fi catalogata ca fiind un loc imprejmuit tinand de gospodarie, astfel incat sa fie intrunite elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu.

Alte discuții în legătură

Proprietar intra in apartamentul lui, fara permisul chiriasului mihai987 mihai987 Am o intrebare, daca un proprietar intra in apartamentul lui, fara permisul chiriasului, si schimba ceile la usa ca sa nu mai poata intra chiriasul, ce spune ... (vezi toată discuția)
Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)
Dreptul la proprietate dumitrud dumitrud Un teren cu cadastru si intabulare nu poate fi folosit deorece este ocupat cu solari de 3 vecini. Doi vor sa cumpere parcelele de teren ocupate de ei, cel de ... (vezi toată discuția)