avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incalcarea domeniului privat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incalcarea domeniului privat

buna ziua!
Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a rupt lacatul de la poarta si a intrat in curtea in care domiciliez pt a lua o masina care nici macar nu ii apartinea de drept.Prietenul meu era in acel moment acolo cand s-a trezit cu acea persoana in curte incercand sa ia masina,si imediat a sunat la politie.Pana a venit politia prienul meu i-a cerut sa paraseasca curtea si pt ca nu a inteles si i a adresat injurii a luat-o cu forta si a dat-o afara din curte#-o.Organul de politie incompetent nu a fost in stare nici amenda pt deranjarea linistii publice prin clacsoane si injurii tipete si altele.Intrebarea mea este ce pot face in ceea ce-l priveste pe politit dar si pe persoana ce a produs intreg scaldalul la mine in curte?multumesc:)
Cel mai recent răspuns: Cristian Cosma , Consilier juridic 17:17, 27 Iunie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebui sa formulati o plangere pentru tentativa la infractiunea de furt calificat. Aratati in plangere exact cum s-au intamplat evenimentele, numele persoanei care a intrat fara drept in curtea casei daca il stiti si indicati si eventuale probe (martori, procesul-verbal intocmit de politist la fata locului).
Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2010
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat
Pai trebuie sa depuneti plangere la politie impotriva persoanei care v-a spart lacatul si v-a intrat in curte .
Cat despre amenda ptr tulburarea ordinii si linistii publice , pe care doreati ca politistul sa o aplice omului , ganditi-va ca politistul este cel care stabileste sanctiunea.
Poate a aplicat avertisment verbal . Este si acesta tot sanctiune principala ca si amenda .

Violare de domiciliu (art.192 C.pen.)
Tentativa de furt calificat (art.209 C.pen raportat la art.208 alin.(4) C.pen.)

Din ce ne relatati mai sus persoana respectiva a savarsit infractiunile de mai sus. D-voastra puteti sa faceti plangere penala impotriva persoanei respective pentru savarsirea respectivelor infractiuni. In afara de tentativa de furt calificat, cealalta infractiune se urmareste doar dupa ce se face plangerea prealabila a persoanei vatamate, ceea ce inseamna ca aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul conform art.284 C.pr.pen.. Plangerea prealabila trebuie sa cuprinda descrierea faptei, indicarea autorului, aratarea mijloacelor de proba, indicarea adreselor partilor si a martorilor, precizarea daca persoana vatamata se constituie parte civila[...] (art.283 C.pr.pen.).

Violarea de domiciliu (art.192 C.pen.). Potrivit alin.(1), infractiunea consta in patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau LOC IMPREJMUIT tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia.
Obiectul juridic principal consta in relatiile sociale referitoare la inviolabilitatea domiciliului, adica la dreptul persoanei de a-si desfasura viata privata intr-un loc ales in mod liber, fara vreun amestec abuziv si nedorit din partea altora. Potrivit prevederilor art.8 parag.(1) din Conventia europeana a drepturilor omului, orice persoana are dreptul la respectarea domiciliului sau, iar potrivit art.27 alin.(1) din Constitutie, domiciliul si resedinta sunt inviolabile. Nimeni nu poate patrunde sau ramane in domiciliul ori resedinta unei persoane fara invoirea acesteia. In sensul art.192 C.pen., domiciliul are acceptiunea de loc in care o persoana isi desfasoara viata sa personala, incluzand nu numai locuinta propriu-zisa, ci si orice incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea.
Actiunea consta in patrunderea intr-un domiciliu, care trebuie sa fie efectiva si sa se realizeze cu privire la o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de aceasta. Locul imprejmuit este locul separat printr-o ingraditura de locurile invecinate care, ca si dependinta, intregeste folosinta locuintei, cum ar fi, de exemplu, o curte, o gradina etc., astfel incat sa rezulte vointa titularului ca nimeni sa nu patrunda in acel loc fara voia sa. De exemplu, in practica judiciara s-a considerat ca infractiunea exista, fiind savarsita prin patrunderea intr-un loc imprejmuit, constand in fapta inculpatului de a fi patruns intr-o portiune de teren ingradita, care era incorporata la curtea persoanei vatamate.
De-asemenea infractiunea se poate realiza si sub forma unei inactiuni. Inactiunea consta in in refuzul faptuitorului de a parasi o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, la cererea persoanei care le foloseste.
Consider ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu, infractiune cu limite de pedeapsa cuprinse intre 6 luni si 4 ani.


Tentativa la furt calificat (art.209 C.pen). Infractiunea de furt calificat este o infractiune care se raporteaza la infractiunea de furt prevazuta de art.208 C.pen..Infractiunea consta in luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept. In speta se raporteaza la prevederile de la alin.(4) al art.208 C.pen. : "[...]De asemenea constituie furt luarea in conditiile alin.(1) a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept".
Obiectul juridic special consta in relatiile sociale referitoare la posesia si detentia asupra bunurilor mobile. Ocrotirea posesiei si a detentiei bunurilor mobile se realizeaza independent de ocrotirea dreptului de proprietate.
Obiectul material al furtului poate fi si un vehicul. Intr-un asemenea caz, furtul poate fi savarsit fie in scopul insusirii pe nedrept, potrivit alin.(1), fie in scopul folosirii pe nedrept, potrivit alin.(4).
Bunul mobil trebuie sa se afle in posesia sau detentia altuia in momentul savarsirii faptei. Cerinta referitoare la aflarea bunului in posesia sau detentia altuia este indeplinita daca, in momentul savarsirii faptei, bunul s-a aflat in stapanirea de fapt a altei persoane decat proprietarul.
Furtul calificat presupune realizarea continutului infraactiunii de furt in prezenta uneia sau unora dintre imprejurarile enumerate limitativ in cuprinsul textului de incriminare. Potrivit art.209 C.pen., este calificat furtul savarsit in urmatoarele conditii:[...] i)prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase.
Daca pentru luarea bunului faptuitorul a patruns in locuinta persoanei vatamate, raspunderea penala a acestuia se stabileste atat pentru infractiunea de furt, cat si pentru infractiunea de violare de domiciliu, in concurs real, deoarece in acest caz, nu opereaza nicio absorbtie. Exista, insa opinii diferite in cazul prevazut de art.209 lit.i) C.pen., atunci cand fapta s-a savarsit prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase. Exista o parere ca in aceasta situatie infractiunea de violare de domiciliu este absorbita de infractiunea de furt calificat. Cealalta opinie, la care aderez , este ca nu functioneaza nicio absorbtie a infractiunii de violare de domiciliu si chiar si in aceasta situatie sunt incidente regulile concursului de infractiuni.
Efractia consta in inlaturarea prin violenta a oricarui obiect sau dispozitiv care are menirea de a impiedica patrunderea intr-un anumit loc si presupune un efort suplimentar din partea faptuitorului. De regula, efractia duce la distrugerea sau degradarea obiectului sau dispozitivului asupra caruia actioneaza faptuitorul, situatie in care furtul astfel calificat absoarbe infractiunea de distrugere. Conform art.222 C.pen. tentativa se pedepseste iar limitele de pedeapsa vor fi cuprinse de la un an si sase luni la sapte ani si sase luni.
Consider ca sunt intrunite elementele constitutive si pentru aceasta infractiune.
Puteti sa depuneti plangere penala pentru amandoua infractiuni, atat pentru violare de domiciliu, cat si pentru tentativa la furt calificat iar daca organele de urmarire penala ori instanta va considera ca infractiunea de violare de domiciliu e absorbita de cea a tentativei de furt calificat, nu aveti ce face, va fi cercetat, urmarit si judecat doar pentru una din ele. Este foarte important sa aduceti amrtori care sa sustina cele spuse de d-voastra.
Nu cred ca ar fi o idee minunata sa faceti demersuri impotriva politistului care a venit atunci la fata locului pentru ca tot politia va fi cea care va cerceta fapta si sincer nu mai au o atitudine profesionala in momentul in care contestati un coleg de-al lor. Nu spun ca e normal dar asa stau lucrurile. Cu alte cuvinte, nu este in interesul d-voastra sa intreprindeti ceva impotriva politistului respectiv.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere plangere penala pneuros pneuros Am fost reclamat pentru amenintare cu pistolul unor individ care imi cosea iarba pe terenul meu proprietate personala , unul a depus plangere iar ceilalti ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu ? stepetrache stepetrache Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter si lucrarile vor reincepe in ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu florina_buica florina_buica ce pedeapsa primeste fostul sot,daca intra in locuinta de unde i-a fost stearsa rezidenza(adresa),prin evacuare,avand hotarare judecatoreasca..casa e pe numele ... (vezi toată discuția)