avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

Buna ziua.Am si eu o problema legata de pensia alimentara.Sunt divortata de 5 ani si am o fetita de 8 ani.La divort s-a stabilit o pesie lunara de intretinere in cuantum de 25% din venitul lunar net al fostului sot,numai ca de la inceputul anului pensia pe care o primeste fata mea s-a micsorat cu aproximativ 100 lei.Ideea este ca fostul meu sot este politist si el primeste niste bani pentru hrana lunar,bani care sunt trecuti in fluturasul de salariu,au caracter permanent si fac parte din venitul lui net.Din acesti bani nu se opreste pensia alimentara?Fratele meu este si el politist si stiu cam ce venit aproximativ are si fostul meu sot si acesta nu se reflecta in pensia pe care el o trimite fetitei mele,nu prea s-a reflectat niciodata.Daca il dau in judecata pentru majorarea pensiei imi este teama ca va aduce o adeverinta de salariu fara acesti bani de hrana inclusi.Ce sa fac? El in afara de acea pensie pe care o trimite lunar cu altceva nu participa la intretinerea fetitei mele.Ajutati-ma va rog! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 12:29, 11 Martie 2010
idee este sa plateasca 25 la suta din veniturile sale.. deci, intra tot ce castiga el in cei 25 la suta
parerea mea e ca banii pt hrana nu se iau in calcul pt stabilirea pensiei
Conf. art. 55 alin. 4 lit. b) din OUG nr. 138 / 2005 de modificare si completare a Legii nr. 571 / 2003, drepturile de hrana acordate de angajatori angajaţilor, in conformitate cu legislaţia in vigoare, nu sunt incluse in categoria veniturilor salariale.
Potrivit art. 409 alin.7 Cod procedura civila ‚, alocaţiile de stat si indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii”. Norma de hrana are caracterul unei indemnizaţii cu destinaţie speciala si nu poate fi luata in calcul la stabilirea pensiei de întreţinere.

Faptul ca de la inceputul anului primiti o pensie de intretinere mai mica cu aproximativ 100 lei este explicabil deoarece:
1. au fost aplicate prevederilor Legii 329 / 2009 privind obligativitatea diminuării salariului in vederea încadrării în constrângerile bugetare determinate de situaţia de criză economică prin impunerea concediului fara plata, pentru lunile noiembrie si decembrie
2. de la .1.01.2010 a intrat in vigoare Legea 330 / 2009 privind salarizarea unitara a personalului plătit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei ,Partea I, Nr. 762 / 9.XI.2009. Conform noii legi, suma sporurilor si indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de baza.

Avand in vedere ca, in cazul dv instanta a stabilit o pensie de intretinere de 25% din venitul lunar net, o eventuala cerere de majorare a pensiei alimentare va fi respinsa deoarece primiti deja maximul prevazut de lege ca obligatie de intretinere pentru un copil.
Va multumesc frumos pentru raspunsurile date.
Totusi mai am o intrebare.Daca acesti bani de hrana nu sunt inclusi in categoria veniturilor salariale de ce sunt trecuti pe o adeverinta de salariu cand o soliciti pentru un credit la banca?Deci,daca spui la financiar sa iti treaca si banii de hrana,ii trece.Daca acea adeverinta iti trebuie in alt scop,cum ar fi in instanta si te duci la financiar si le spui sa nu iti treaca si acei bani,nu ii trece.De ce fiecare face ce vrea? De ce la banca sunt luati in considerare, ca si venit si pentru pensia alimentara nu sunt luati in considerare?

Alte discuții în legătură

Calcul pensie alimentara la cadre militare lucasica lucasica Imi puteti spune cum se calculeazapensia alimentara la un cadru militar? Mai exact la un subofitei MAI. Si daca se pune in calcul si norma de hrana, care este ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minor, cadru militar Andreea Istrate Andreea Istrate Pentru stabilirea cuantumului pensiei de intretinere datorate de catre tata minorului se au in vedere diverse sume de bani ce constituie venitul sau ... (vezi toată discuția)
Diurna, se poate lua in calcul la stabilirea pensiei alimentare ? CORAPRITY CORAPRITY sunt interesata sa aflu daca diurna este calculata la stabilirea pensiei de intretinere. Fostul meu sot este sofer TIR INTERNATIONAL. In cartea de munca ... (vezi toată discuția)