avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de a mosteni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de a mosteni

Bunicul a fost infiat de o familie, varul tatalui din prima familie a decedat neavand mostenitori pana la verii primarii, are dreptul de a-l mostenii?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 11:52, 15 Martie 2010
Nu.
bunicul mosteneste membri ai familiei adoptive
Sub imperiul vechiului Cod al familiei, din punctul de vedere al efectelor în planul rudeniei civile, adopţia era, potrivit opţiunii celor interesaţi, fie cu efecte depline de filiaţie firească – adoptatul şi descendenţii săi deveneau rude cu adoptatorul, precum şi cu rudele acestuia, inclusiv cu descendenţii fireşti ai părintelui adoptiv [art. 79 alin. (2) C.fam., abrogat] – fie cu efecte restrânse de filiaţie firească – adoptatul şi descendenţii săi devenind rude numai cu adoptatorul, nu şi cu rudele acestuia, incluzând aici şi descendenţii părintelui adoptiv [art. 75 alin. (2) C.fam., abrogat]. Ordonanţa de urgenţă nr. 25/1997 cu privire la adopţie reglementează o singură formă de adoptie - adopţia cu efecte depline de filiaţie firească, ca si dispozitiile Legii nr. 273/2004. Astfel, se stabileste potrivit art. 1 din OUG nr. 25/1997 că prin adopţie se stabileşte filiaţia între cel care adoptă şi copil, precum şi rudenia dintre copil şi rudele adoptatorului.
Asadar, daca este vorba de o adoptie cu efecte restranse realizata sub imperiul vechii legi (inteleg ca este vorba de bunicul dumneavoastra) atunci il poate mosteni. Daca este vorba de adoptie cu efecte depline, nu il poate mosteni pe defunct pentru ca din punct de vedere legal nu sunt rude.
Daca a fost adoptie cu drepturi depline,atunci au fost rupte definitiv si in ottalitate legaturile de rudenie cu familia care la dat spre adoptie si a intrat in legatura de rudenie cu drepturi depline cu familia adoptiva.
Deci nu mai poate fi mostenit de vechea familie ci de rudele din familia adoptiva,pana la gradul al- IV -lea de rudenie.
ce inseamna cu drepturi depline si drepturi restransa

Alte discuții în legătură

Adoptie cu efecte restranse ddana1rodd ddana1rodd Buna ziua! As dori sa stiu daca o pers care acum 45 de ani a fost adoptata cu efecte restranse mai are in prezent calitatea de mostenitor a parintilor ... (vezi toată discuția)
Infiere minor lemia50 lemia50 As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc (vezi toată discuția)
adoptia cu efecte restranse si succesiunea- consecinte CRISTINAKACSO CRISTINAKACSO Buna ziua , Cine ma poate ajuta cu un raspuns? Am fost adoptata de catre bunici la varsta de 10 ani iar pe actul de adoptie scrie ca sunt adoptata cu efecte ... (vezi toată discuția)