avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... infiere minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

infiere minor

As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 19:22, 18 Septembrie 2010
Nu, nu-si pierde dreptul de a veni la succesiunea parintilor naturali. (si nici obligatia de intretinere fata de parintii naturali)

Codul Familiei:
Art. 75. - Infierea isi produce efectele de la data incuviintarii ei.
De la aceasta data infiatul are fata de cel care infiaza drepturile si obligatiile pe care le are copilul din casatorie fata de parintii sai, iar descendentii infiatului au fata de cel care infiaza drepturile si obligatiile pe care descendentii copilului din casatorie le au fata de ascendentul acestuia.
Infiatul si descendentii sai pastreaza toate drepturile si obligatiile izvorate din filiatie fata de parintii firesti si rudele acestora.

isi pastreaza dreptul la mostenire.
Depinde cand a avut loc adoptia si in ce conditii. Pana in 1997 se puteau face adoptii cu efecte restranse, ceea ce insemna ca-si pastra, in speta, dreptul la mostenirea parintilor firesti. Ulterior a fost abrogat acest sistem de adoptie, iar adoptatul il poate mosteni doar pe adoptator si pe rudele acestuia. Deci, daca adoptia este cu efecte depline, adoptatul nu mai poate mosteni parintii firesti.
Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiilor, care este in vigoare astazi, prevede ca "in momentul stabilirii filiaţiei prin adopţie, rudenia firească dintre adoptat şi descendenţii săi, pe de o parte, şi părinţii săi fireşti şi rudele acestora, pe de altă parte, încetează, cu excepţia adopţiei prevăzute la art. 20 lit. b), caz în care încetarea raporturilor de rudenie se aplică numai în raport cu părintele firesc şi rudele părintelui firesc care nu este căsătorit cu adoptatorul"
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Maria_79, utilizator
Unul dintre efectele adpptiei este ca adoptatul isi pierde rudenia fireasca fata de parinti si celelalte rude,dobandind filiatia fata de parintele adoptator si rudele acestuia.Dupa noua reglementare nu mai exista decat adoptia care produce efecte depline, astfel incat, copilul dat spre adoptie nu mai are vocatie succesorala la bunurile patrimoniale ale parintilor naturali ci doar fata de bunurile parintelui adoptator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai am drepturi sau nu?! remus39 remus39 La varsta de 28 ani am fost infiat de catre o matuse(acest fapt sa petrecut pe timpul comunismului). 1): Doresc sa stiu daca mai am drepturi dupa parintii ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a mosteni iustinian13 iustinian13 Bunicul a fost infiat de o familie, varul tatalui din prima familie a decedat neavand mostenitori pana la verii primarii, are dreptul de a-l ... (vezi toată discuția)