avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ascundere donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ascundere donatie

Puteti sa imi spuneti va rog, in cazul dezbaterii unei succesiuni in instanta, daca cer raportul unei donatii cunoscute, donatarul poate nega acea donatie si sa nu prezinte actele (o casa cumparata cu bani donati de cel decedat)?
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2010
magie_noire, utilizator
:hm: dovada a donatiei in discutie?
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2010
magie_noire, utilizator
daca respectivul a trecut in acte ca a cumparat casa cu bani donati, ( ceea ce nu cred), puteati sa atacati donatia in calitate de mostenitor rezervatar
dar daca apoi respectivul a vandut casa , cu acordul sau nu a donatorului, nu aveti ce face, iar respectivul nu trebuie sa dovedeasca nimic, nimanui.
puteti verifica la sectia financiara, daca o mai are in posesie sau nu
AVLIL a scris:

Magie, va raspunde cineva cand are timp... e weekend, nu stau oamenii toata ziua pe calculator...
Nu are legatura casa cu donatia, intelegeti? Sumele de bani sunt donate, nu ne intereseaza ce s-a facut cu ele, daca s-au ars, daca s-a cumparat ceva etc. Donatia a constat in sume de bani si atat.
Sunt dovezi ale acestei donatii IN BANI?

Hahaha....daca s-au ars banii atunci draga mea AvLil fapta se cheama distrugere de moneda! Si e cam pedepsita de toate Codurile Penale din lume!
Referitor la acea donatie de bani , daca sunteti mostenitor rezervatar , poate fi solicitat raportul donatiei!B-)
Hai sa nu fim mai catolici decat Papa sau decat cei de la politia capitalei!... :D
Ideea e ca vad ca oamenii nu stiu ce inseamna raportul donatiei si dupa ce zic de-mi racesc gura de pomana ca nu se poate raportul donatiei la bani, MIhai, vii iar sa ceri raportul donatiei.
Oameni, buni, uitati-va ce inseamna raportul donatiei... Aici e vorba de o reductiune, corect, dar ce raport, raport al ce?
Eu as spune clar sa imi dovedesti care sunt datele de identificare ale fiecarei monede/bancnote primite donatie si... ti le caut! =D> Si cand le-oi gasi, sigur, ti le-oi da!
Ce te faci daca trei sferturi dintre ele au fost scoase din circulatie de BNR?
AVLIL a scris:

Hai sa nu fim mai catolici decat Papa sau decat cei de la politia capitalei!... :D
Ideea e ca vad ca oamenii nu stiu ce inseamna raportul donatiei si dupa ce zic de-mi racesc gura de pomana ca nu se poate raportul donatiei la bani..

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Definitia pe care am gasit-o raportului suna cam asa:
Raport - Operatie juridica prin care descendentii defunctului, precum si sotul supravietuitor - in conditiile in care vine in concurs cu descendentii - sunt obligati a readuce la masa succesorala tot ceea ce au primit de la defunct cu titlu de donatie, afara de cazul cand donatorul ar fi dispus altfel.
Aceasta obligatie a mostenitorilor mentionati, constituie obligatia de raport, iar actul de executare a obligatiei de raport, prin care se readuc la masa succesorala bunurile donate, poarta denumirea de raport al donatiilor.
Exista doua moduri de efectuare a raportului donatiilor: in natura si prin luare mai putin (sau prin echivalent).

Eu din asta am inteles ca:
1. daca exista o donatie, se poate cere raportul sau
2. donatarul fie aduce in natura ceea ce s-a donat, fie ia din masa succesorala cu acel 'cat' mai putin
3. lucrurile de mai sus se pot petrece daca donatia s-a dovedit.
Am inteles bine? Ca nu mai inteleg nimic...#-o
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2010
magie_noire, utilizator

Alte discuții în legătură

Act de proprietate ciprinel ciprinel Buna seara.Bunicii mei cand au fost in viata au facut act de vanz.-cump.pe casa a doi copii din cei patru .intrebarea mea este daca unul din acei 2 frati cu ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport e_florin e_florin buna ziua ,am auzit de donatie cu scutire de raport ,as dori sa aflu daca donatia poate fi contestata de rudele donatorului dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)