avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

salut!
prietena ar vrea sa stie ce drepturi ii revin in urma procesului de partaj in urm.situatie:
-a fost casatorita timp de7 ani, din aceasta relatie rezultand un copil care in urma procesului de divort i-a revenit ei pt. crestere si educare
-pe timpul casniciei s-a construit o casa pe un teren dat in concesiune de catre primaria orasului,individul facand si un credit la banca pt.constructia acestuia,mentionez ca actuala mea prietena a lucrat si a avut un venit pe toata durata casniciei
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:03, 16 Martie 2010
Partajul poate fi realizat amiabil,prin consens asupra modalitatii de impartire bunuri,
sau in instanta ,in baza probelor administrate
Buna ziua!
Conform prevederilor art.30 din Codul familiei, bunurile din casatorie sunt considerate comune. Deci de principiu se pleaca de la ideea impartirii 50%-50%.
Asta nu inseamna ca asa va primi fiecare, avand in vedere contributia fiecaruia la dobandirea lor. Acest aspect il stabileste instanta de judecata investita.
Cu stima !
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
Marius Zaharia, Avocat
imobilul fiind edificat in timpul casatoriei reprezinta un bun comun al sotilor .
astfel, in cadrul procesului de partaj se va stabili daca imobilul este comod partajabil in natura sau nu .
in principiu, bunurile comune ale sotilor se impart in proportie de 50% -50% .
dar daca unul dintre soti probeaza ca a avut o contributie mai mare la achizitionarea bunurilor comune , exista posibilitatea ca instanta sa-i atribuie acestuia imobilul in natura, cu obligatia platii sultei catre celalalt sot .
taxa de timbru este in cuantum de 3% din valoarea imobilului respectiv.
se plateste de catre reclamant .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj sorif sorif As dori sa stiu cum se imparte legal un apartament, dupa divort, in conditiile in care eu am si copilul in ingrijire, care este procentul din valoarea lui care ... (vezi toată discuția)
Partajul dupa divort kta87 kta87 Dupa un divort, unde exista si un copil minor partajul cum se face?? Parintele care va ramane cu copilul va primi un procent mai mare la impartirea ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters86398 ContSters86398 bun ziua as dori daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns impreuna cu sotul meu am construit o casa pe terenul socrului-pe numele acestuita Daca ar fi sa ... (vezi toată discuția)