avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Drepturi autor
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Drepturi autor

Persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala pot deveni platitoare de TVA?
Cel mai recent răspuns: arttolive , utilizator 20:39, 17 Martie 2010
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt calificate in sensul impozitului pe venit ca venituri din activitati independente daca nu sunt venituri de natura salariala ( respectiv nu se utilizeaza baza materiala a angajatorului si nu exista un relatie de angajare).

Normele la codul fiscal dau urmatoarea definitie:
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt venituri realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: invenţii, mai puţin realizările tehnice, know-how, mărci înregistrate, franciza şi altele asemenea, recunoscute şi protejate prin înscrisuri ale instituţiilor specializate, precum şi a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
Veniturile de această natură se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activităţi independente şi în situaţia în care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, închiriere, colaborare, cercetare, licenţă, franciză şi altele asemenea, precum şi cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acordă, cum ar fi: remuneraţie directă, remuneraţie secundară, onorariu, redevenţă şi altele asemenea.

Art 141 TVA care mentioneaza activitatile scutite de taxa nu face nici o referire la astfel de activtati, ca urmare daca se presteaza activitati de natura celor de mai sus, activitatea este impozabila in sensul TVA.

Persoana care obtine astfel de venituri, avand activitatea calificata ca activitate independenta devine persoana impozabila la momentul depasirii plafonului de scutire .
Art 127:
(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
(2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora
Multumesc mult.:vishenka:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata redeventa administrator berceanu berceanu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in solutionarea urmatoarei probleme: societatea comerciala la care lucrez doreste sa plateasca administratorului o redeventa ... (vezi toată discuția)
Joc video neamt_anamaria@yahoo.com neamt_anamaria@yahoo.com Am si eu o intrebare... Daca administratorul unei societati produce un joc video, cum se procedeaza din punct de vedere legal acest lucru.. plssssss si ... (vezi toată discuția)
Impozitare drepturi de autor NICOLAE SILADE NICOLAE SILADE Buna ziua, As dori sa stiu daca drepturile de autor se impoziteaza sau nu, iar daca da, de la ce suma? Din cate stiu de la altii, drepturile de autor in ... (vezi toată discuția)