am cumparat un teren in 2007 undeva la tara cu 10.000 de euro iar in contract a fost trecuta suma de 20.000 de euro din neatentia tuturor crezand ca asa trebuie trecut adica pretul care apare pe grila notarului . unul dintre mostnitori a fost mandatat iar mandatarul cand s-a intors in tara a avut pretentie la diferenta de bani ce a aparut in contract . iar eu am fost in garantie eu ce sa fac? sa spun pretul din contract sau cel real ?
totodata am primit si o citatie in care sunt dat in judecata cu scopul de : 1 . Nulitate absoluta a c-v :; 2 obligarea mea la plata cheltuielilor . Motivand ca i s-a spus ca acel pret din c-v este cel corect ca asa fac notarii . el a vrut sa se razgandeasca dar a fost constrans din cauza avansului de 2000 de euro ' pe care-l primise fara niciun act ' deci cum putea fi constrans. ar aeva vreo sansa sa anuleze c-v multumesc.
Este foarte greu de crezut sa existe o suma eronata in contract.
Se poate si asa ceva, dar atat de greu de crezut incat instanta nu o sa va creada in lipsa de alte probe.
Deocamdata sunteti bun de plata pentru restul de bani daca asa scrie in contract.
Era bine sa aveti si avocat la momentul semnarii actului.Daca este adevarat ceea ce ziceti, nu s-ar mai fi intamplat asa ceva.
Insa, din pacate oamenii fug de avocati...
Nu va poate anula contractul, neexistand vreo cauza de nulitate.
Daca in contract s-a facut mentiunea ca pretul a fost platit (cel de 20.000) atunci e treaba mandatarului sa dea socoteala in fata mandantului sau, nu a dumneavoastra.
Inteleg ca ati fost chemat in garantie de catre mandatarul vanzatorului. Daca se dovedeste ca pretul real a fost de 10.000, nu aveti nicio treaba. Daca nu se dovedeste iar in contract vanzatorii recunosc ca au primit pretul, iar nu aveti ce pierde.
Din pacate, practica asta am intalnit-o si eu; am aratat notarului ceea ce credeam ca e o eroare materiale (ca s-a trecut gresit o alta suma) si el mi-a aratat ceva despre un act juridic abrogat intre timp... si mi-a aratat ce bine i-a facut el clientului meu trecand minimul de pe grila... :))
L-am intrebat daca ii plateste el diferenta de pret in caz ca vanzatorul i-o va cere ulterior cumparatorului meu... :D
Nu au cunostinte practice despre mijloace de proba, despre ce inseamna o chestiune de fapt si una de drept in materie de probatiuni, motiv pentru care le este greu sa inteleaga ca actele lor pot fi desfiintate usor referitor la declaratiile partilor cuprinse in ele...
Dolul, eroarea, lipsa predarii pretului... totul se probeaza cu martori si se desfiinteaza, la nevoie...
Din pacate, ca si colegul de mai sus, cred ca depinde daca puteti dovedi sau nu ca pretul real a fost de 10000.
Ca sa ne dam cu parerea despre asta, avem cam putine date.
Iar un pret sub pretul grilei notariale ar fi indicat sa fi fost motivat in cuprinsul actului pe motive de fapt, pe intelegeri intre parti, pe grade de rudenie sau nevoi de lichiditati, dupa caz...