avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie in strainatate

Impreuna cu sotul meu ne-am pensionat in Romania, jud. Bihor. In 2008 ne-am mutat in Ungaria, la copiii nostri. Ne primim pensia intr-un cont la o banca in Ungaria, prin Citibank Romania, cu urmatoarele conditii:
" * Comision total transfer plata externa: 0,15% din suma, minim 1,5 EUR pentru fiecare plata;
* Comision de schimb valutar - Gratuit
* Taxa swift - Gratuit."
Din iunie 2009 insa fata de cheltuielile de transfer ni se retine inca 2 euro/pensie. Ne-am interesat personal la Oradea, la CJP Bihor, dar nu ne-au putut informa.
Am trimis e-mail la adresa gasita pe website-ul Citibank Romania, insa au trecut aprox. 4 luni de atunci si n-am primit raspuns.
Cred ca avem dreptul ca sa fim informati despre cheltuielile ce ni se retin din pensie, mai ales ca retinerea sumei de 2 euro/lunar/pensie nu apare in contractul intre CNPAS si Citibank Romania (cel putin in varianta gasita de noi), si nu a fost aplicata de la inceput, numai din iunie 2009.
Va rog daca puteti, sa ne informati in privinta acestei sume retinuta in plus, precum si despre posibilitatile de informare despre schimbarile provenite in exportul pensiilor in strainatate. Va multumim anticipat.
Sot-sotie, pensionari romani stabiliti in Ungaria.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:23, 17 Martie 2010
Intre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si Citibank Romania a fost incheiata Conventia privind prestarea de servicii bancare aferente platii in strainatate a pensiilor nr. 93/23.04.2008, 2.072/21.04.2008. Comisionul pentru total plata externa este cel mentionat de dvs. mai sus, conform anexei 1. In aceasta anexa apare mentiunea ca, in cazul in care toate costurile aferente transferului sunt suportate de beneficiari (plata cu optiunea BEN), comisionul de banca este de 2,5 euro pentru fiecare plata.

In decembrie 2009 intre Casa Nationala de Pensii si Citibank Romania a fost incheiat Actul Aditional nr. 2 la Conventia privind prestarea de servicii bancare aferente platii in strainatate a pensiilor. Anexa 1 a Conventiei s-a modificat in sensul ca nu se mai percep comisioane pentru anumite plati. Comisionul care va fi perceput pentru total transfer plata externa a ramas de 0,15% din suma, minim 1,5 euro pentru fiecare plata.

Potrivit art. 25 din Conventie, "CNPAS si casele teritoriale de pensii vor putea informa, prin orice mijloace de comunicare, potentialii beneficiari si beneficiarii prezentei Conventii, cu privire la clauzele Conventiei si comisioanele practicate de catre Banca."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chetuieli Întreținere asociație proprietari a_silvian a_silvian Buna ziua, De curând, la o asociație de proprietari administratorul a afișat un cont bancar unde se pot depinde cheltuielile de întreținere lunare, ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie zsoli71 zsoli71 Buna ziua! Mama mea este girant la o persoana care nu si-a platit creditul. Fiind pensionara, s-a infiiintat poprire pe pensia ei, retinandu-se 458 lei. La ... (vezi toată discuția)
Transferul drepturilor de asigurari sociale in hu godspeed godspeed Un cuplu de medici ( actualmente in varsta de 50 ani)din RO emigreaza in Ungaria dupa un stagiu de cotizare de 7 ani in sistemul pe pensii RO. Obtin cetatenia ... (vezi toată discuția)