avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxe la vinzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxe la vinzare cumparare

buna ziua ma numesc manea nicolae si as avea si eu urmatoarea problema:
fratele meu vrea sa-mi vinda o bucata de teren cu 2 camere pe ea printr-un contract de vinzare cumparare sub semnatura privata(nu se poate act autentic din cauza unei uzucapiuni care trebuie facuta).
cind va rezolva uzucapiunea vom merge la notar si vom face actul autentic.
intrebarea mea este trebuie sa plateasca la fisc ceva sau eu in urma actului sub semnatura privata?
cind vom merge la notar va plati taxa notariala si impozitul, va trebui sa platesc si eu taxa si im[pozit la notar? va trebui sa platim ceva si la anaf sau circa financiara ?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Tordoi DAD Consult S.R.L. , Consilier juridic 08:42, 18 Martie 2010
Orice tranzactie cu bunuri imobile(case, terenuri) este impozitata cu 2% din valoarea de tranzactionare a imobilului daca acesta este in proprietatea vanzatorului de cel putin 3 ani, si cu 3% daca acesta este detinut de mai putin de 3 ani. In rest, la notar se platesc toate taxele in momentul tranzactionarii(taxe, onorarii, etc) si acestea sunt in sarcina vanzatorului, daca partile nu stabilesc altfel.

In alta ordine de idei, chiar daca nu este foarte des intalinita aceasta situatie in randul pers fizice, puteti totusi sa faci o vanzare/cumparare in forma autentica pentru cladire, ulterior sa procedati tot asa si pentru teren. Cine cumpara casa, poate sa nu cumpere si terenul, acesta ramanand pe vechiul proprietar.
Codul fiscal prevede:
Art. 77 ind. 1. - (1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
Acesta este impozitul pe care il plateste vanzatorul, iar cumparatorul plateste onorariul notarului +TVA, timbrul judiciar si intabularea proprietatii pe numele sau.
Schimbarea rolului fiscal pe numele cumparatorului trebuie facuta in 30 de zile de la incheierea actului de vanzare-cumparare.
COMPLETARE: in mesajul meu ma refeream doar la taxele impuse vanzatorului, respectiv impozitul pe tranzactie imobiliara, impozite pe proprietate datorate pana la momentul tranzactionarii.In rest, cheltuielile notariale revin cumparatorului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa catre stat ContSters56818 ContSters56818 In urma vanzarii unui imobil,care sunt taxele care se platesc catre stat de catre vanzator,respectiv cumparator? (vezi toată discuția)
Daca cumpar un apartament, ce taxe trebuie sa platesc ? dmh dmh daca am vindut un apartament intr-o resedinta de judet si vreau sa cumpar altul intr-o alta resedinta de judet, ce taxe (de tranzactie, de cumparare) ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite aferente vanzarii unui teren intravilan nicoll_av@yahoo.com nicoll_av@yahoo.com Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu cateva informatii. Avem un teren langa Bucuresti, intravilan, achizitionat in ian. 2008, pe care am dori sa-l vindem. ... (vezi toată discuția)