avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager

parintii mei au facut cu o bunica un contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager...in schimbul acestei transmisiuni bunica a cerut sa fie ingrijita,platite medicamentele,etc.. spuneti.mi si mie va rog daca cineva poate ataca acest contract sau cum se poate pierde acest contract....suntem proprietari de drept sau nu?...precizez ca actul este facut de un notar
Buna ziua !
Dumneavoastra sunteti proprietari de drept asupra locuintei, dar pana la moartea batranei nu detineti decat nuda proprietate. Pana in momentul decesului batranei va lipseste un dezmembramant al dreptului de proprietate, folosinta.
Contractul poate fi atacat in limitele legii de catre batrana in conditiile nerespectarii clauzelor stipulate in acesta sau de mostenitorii acesteia(dupa moarte), pentru cauze de nulitate( spre exemplu lipsa discernamantului batranei, vicierea consimtamantului prin violenta,etc) ,ori de o terta persoana care invoca dreptul de proprietate al imobilului( greu de crezut ca ar putea interveni o asemenea situatie)
In orice caz anularea se face numai pe cale judecatoreasca.
Sunteti proprietari de drept, dar nu puteti instraina imobilul pana la moartea batranei.
Cu stima !
probabil ati vrut sa scrieti contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager. In urma dovedirii lipsei prestatiei din partea cumparatotorului - debitor al obligatiei de intretinere , va opera rezolutiunea contractului.aceasta poate fi ceruta de alti mostenitori ai bunicii dvs decat dupa moartea sa si numai daca intretinatorul nu si-a indeplinit obligatiile de intretinere asumate prin contract.
De cine va este teama ca s-ar putea sa atace contractul?

Fiind un contract intuitu personae, doar bunica poate sa solicite in instanta rezilierea lui pt neexecutarea obligatiilor prevazute in contract. Pt asta are nevoi de probe ca nu i s-a acordat intretinerea ( ingrijire, alimente etc.).

In prezent sunteti proprietari de drept, dar aveti doar nuda proprietate, dupa ce decedeaza bunica, vi se va consolida dreptul de proprietate, in urma stingerii uzufructului.
Copii nu are,ma gandeam la nepoti ,nepoate,veri "N" persoane din familia ei.
Contractul poate fi si de vanzare, si de intretinere, nu vad de ce nu ar putea fi si e musai sa fie vanzare cu intretinere si uzufruct...
De asemenea, nu vad impedimente la vanzare cum spunea cineva mai sus. El se poate vinde daca nu exista clauza ori prevedere contrara.
Cat despre cum se poate el desfiinta, sunt o mie si una de posibilitati, atat de desfacere cat si de combatere a lor... de care sa ne legam, e greu de rasouns asa, la o intrebare generala...
Sunt carti intregi despre nulitate, despre viciile de consimtamant, dol, violenta, altele... daca aveti o speta anume, spuneti, dar generic, asa, puteti citi zeci de catri despre posibilitati de atac cu succes ale actelor.

Alte discuții în legătură

Testament sau vanzare cu clauza de renta viajera? ioanacnc ioanacnc Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Ce tip de act trebue sa inchei, la notariat, cu mama mea, pentru a mosteni apartamentul la care ea este ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil cu drept de uzufruct viager marius_br marius_br Doresc sa cumpar un imobil care are trei coproprietari si un beneficiar al unui drept de uzufruct viager (in conexiune cu doi dintre proprietari). Daca toti ... (vezi toată discuția)
Mostenire monica_elena monica_elena Bunica mea a avut trei copii. O sora mai mare, care a murit acum un an, mama si un frate, care traiesc. Bunica este unic proprietar, bunicul meu este mort ... (vezi toată discuția)