avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cuplu-obligativitati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cuplu-obligativitati

buna seara,
Am o intrebare la o situatie un pic mai delicata si anume, sunt casatorit insa intre noi au aparut o serie de probleme, care nu stiu cum se vor finaliza, asa ca pentru bunurile achizitionate in timpul casniciei si aici este vorba de un autoturism(celelalte nu solicita interesul....) exista vreun act notarial sau avocatial prin care, sotia mea sa fie obligata sa ma consulte in cazul vanzarii acestuia intrucat masina in momentul acesta e pe numele ei?????

multumesc,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:43, 17 Mai 2010
Din pacate, in materie de bunuri mobile ce fac parte din comunitatea de bunuri matrimoniale, in cazul instrainarii unui asemenea bun de catre unul dintre soti, exista o prezumtie legala a unui mandat tacit reciproc, astfel incat, intr-o asemenea situatie, unul dintre soti poate vinde fara acordul celuilalt bunuri mobile.


Art. 35 din Codul familiei stabileste ca oricare dintre soti, exercitand dreptul de administrare, de folosinta si de dispozitie asupra bunurilor comune, este considerat ca are si consimtamantul celuilalt sot.
Textul instituie in favoarea sotilor prezumtia mandatului tacit reciproc pentru exercitarea drepturilor asupra bunurilor comune, exceptie facand, potrivit aceluiasi text, numai actele de dispozitie pentru instrainarea sau grevarea unui teren ori a unei constructii din patrimoniul comun, acte care nu se pot indeplini de catre un sot decat cu consimtamantul expres al celuilalt sot. Prezumtia mandatului tacit opereaza insa numai in masura in care sotul prezumat a-si fi dat consimtamantul, nu contesta existenta mandatului.
Fiind o prezumtie relativa, sotul care s-a opus la indeplinirea unui act sau care nu a avut cunostinta despre acel act, are posibilitatea, prin orice mijloc de proba, sa inlature acea prezumtie. Actul de instrainare a unui bun comun, incheiat de unul dintre soti, fara mandatul celuilalt, constituie o nesocotire a prevederilor art. 35 alin. 1 din Codul familiei, potrivit caruia sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele.
In situatia in care la aceasta se adauga si reaua-credinta a dobanditorului, in sensul ca a incheiat conventie, desi a cunoscut ca sotul vanzatorului nu si-a dat consimtamantul pentru instrainarea bunului, actul juridic incheiat in aceste conditii este afectat fundamental si poate fi anulat la cererea sotului care nu a participat la conventie.
Multumesc de raspuns !
Se poate face un act, eventual prin notariat sau prin intermediul unui avocat prin care sa se specifice in mod expres ca nu poate instraina bunul respectiv ?
am primit citatia
deci o sa divortam, in acest caz se impart si banii pe care ii am in cont???
scuze ca intreb asa ceva dar momentan nu sunt in tara nu am cum sa iau legatura cu vreun avocat insa daca se judeca in lipsa mea si se impart bunurile, bani si tot macar poate as mai putea face ceva ca sa zic asa........????
si v-am mai ruga daca se poate accept recomandari ale avocatilor specializati pe divorturi din brasov
shary_bv a scris:

Multumesc de raspuns !
Se poate face un act, eventual prin notariat sau prin intermediul unui avocat prin care sa se specifice in mod expres ca nu poate instraina bunul respectiv ?


Dupa parerea mea se poate face un astfel de act juridic la avocat sau la notar.
Cred ca ar fi pre ferabil sa il faceti la avocat deoarece trebuie anuntata si adm financiara.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiune contract vanzare cumparare autoturism danik28 danik28 in luna aprilie am incheiat un contract de vanzare cumparare pentru un autoturism, contract autentificat la un birou notarial. in ce conditii pot obtine ... (vezi toată discuția)
Transmitere drept de proprietate individual asupra bunului comun flor_gh flor_gh Buna ziua! sotia, care are din casatoria anterioara 2 copii, doreste sa cedeze drepturile sale de proprietate asupra bunurilor pe care le are in comun cu ... (vezi toată discuția)
Semnatura sotului mihasim mihasim Trebuie sa semnez un plan de situatie intocmit de arhitect, prin care imi dau acordul pentru o compartimentare comuna cu un vecin. Sotul meu este plecat in ... (vezi toată discuția)