avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se pot cere noi pretentii dupa predarea garantiilor la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se pot cere noi pretentii dupa predarea garantiilor la contract de imprumut?

Buna ziua. Daca nu am postat in categoria corecta va rog sa ma indrumati unde sa postez.

As vrea niste pareri. Contract de imprumut intre 2 persoane fizice, A-creditor si B-debitor. Suma de 13000 euro garantata cu 2 masini proprietate personala B, fara deposedare. Termen de restiruire martie 2008. B nu achita si ianuarie 2010 prin executor -executare silita i se cere debitorului sa predea masinile in februarie 2010. La intrevederea dintre A, B si executor i se cere lui B pana la sfarsitul lunii februarie sa plateasca suma. B in imposibilitate de plata, preda masinile prin proces verbal la executor. Creditorul cere acum debitorului suma de 2000 de euro, pentru ca masinile nu ar mai valora pretul contractului, si ca ar mai fi nevoie sa schimbe o bucsa sau ceva.

Intrebare:

1. Masinile sunt in stare buna de functionare, nu au fost implicate in accidente rutiere nici inaintea luarii in garantie nici dupa. Inainte nu s-a facut o constatare tehnica masinilor. Acum se poate cere suma aceasta pentru asa ceva? Pretul masinilor a mai scazut si pe fondul crizei financiare care a blocat piata auto.

2. Sa presupunem ca ar avea dreptul la evaluarea masinilor. Daca debitorul nu vrea sa semneze intelegerea pentru diferenta de bani, creditorul trebuie sa inceapa un proces impotriva lui B sau se poate merge pe acelasi contract de credit prin executor?

3. Costul evaluarii va fi suportat de catre care parte

4. Cum e mai bine pentru debitor: sa se inteleaga pentru suma sau sa mearga pe evaluare-daca se permite, avand in vedere ca in contractul de imprumut creditorul nu are nici o pretentie decat sa i se dea banii sau garantiile?

Multumesc pentru opinii, idei, pareri.
Cel mai recent răspuns: anca.m , utilizator 19:00, 17 Martie 2010
daca am inteles eu bine deja sunteti pe mana unui executor (in ce baza va executa executorul ? are investit contractul de imprumut cu formula executorie ) executorul va evalua cele doua masini (binenteles nu el personal , un evaluator angajat de creditor pe care tot dvs o sa-l platiti ) va organiza licitatie iar daca in urma licitatiei nu se va indestula (pretul obtinut pe cele doua masini nu va stinge toata datoria pe care o aveti dvs ) va poate cere si o suma dr bani pana la stingerea intregi datorii + plus cheltuelile de evaluare , executare
da, a investit contractul de credit cu titlu executoriu.
deci sa inteleg, ca debitorul nu si-a achitat datoria prin predarea celor 2 masini si ramane sa se stabileasca diferenta in urma evaluarii.
si alte pretentii mai pot sa fie?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
anca.m, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract intretinere vs contract v-z - ambele cu clauza de uzufruct viager Moonspell Moonspell Buna ziua, Sunt in impas, va rog o parere avizata. Sunt plecat din tara datorita faptului ca nu mai primeam salariu in conditiile in care aveam rate la ... (vezi toată discuția)
Executare silita imprumut pf cu garantie mobiliara Dragos1109 Dragos1109 Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti ce procedura trebuie sa urmez ca sa pot stinge o executare silita pt un imprumut la notar pe pers. fizica garantat cu ... (vezi toată discuția)
Imprumut cu garantie imobiliara ZETU1984 ZETU1984 Buna ziua, Am dat cu imprumut suma de X ron unei persoane. Persoana \"garanteaza restituirea acestui imprumut cu terenul Y\". Eu discutasem cu persoana ca ... (vezi toată discuția)