avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj intre frati/surori locuinta la tara (lasata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj intre frati/surori locuinta la tara (lasata mostenire)

Buna ziua,

Situatia este urmatoarea: trei frati si o sora au mostenit prin succesiune parti egale dintr-o casa la tara si ceva terenuri de pamant.
Unul din cei 3 frati a dat in judecata pe un alt frate cerand ca terenul pe care este construita casa sa-i revina.
Ce se poate face in aceasta situatie ?...cum se poate imparti echitabil totul ?
Nu exista intelegere amiabila...

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 16:19, 18 Martie 2010
Trebuie sa se formuleze actiune, de toti fratii, sau numai de catre unul si ii cheama pe ceilalti in judecata, prin care sa se solicite sistarea starii de indiviziune si atribuirea catre fiecare din frati o cota parte ce ii revine din intreg patrimoniu ramas de pe urma defunctului (defunctilor).
impartirea se face la propunerea expertului si in raport de acceptarea partilor asupra modului de partajare. Unii pot primi in natura parte din mostenire, altii pot fi obligati sa plateasca sulta acolo unde bunurile nu pot fi impartite fara a se face o faramitare a lor sau unde este imposibil de partajat in natura.
Daca acea casa este construita de el, cu acordul fostului proprietar poate sa-i fie atribuit acel lot de teren pe care este construita casa. Daca a construit fara acordul fostului proprietar sau a mostenitorilor instanta poate artibui terenul de sub casa altui frate cu obligarea celui in cauza sa plateasca valoarea casei .Valoarea va fi determinata printr-o expertiza de specialitate in cadrul procesului.

Cum sa impartiti echitabil?...greu de spus....depinde de dvs. Insa va recomand ca in cadrul procesului sa solicitati instantei suspendarea judecatii si sa va adresati unui MEDIATOR care va poate consilia sa gasiti o solutie care sa avantajeze pe tori cei care sunteti indreptatiti de a beneficia de dr de proprietate asupra mostenirii.

Iesirea din indiviziune la instanta de judecata va costa f multi bani. In primul rand taxa de timbru raportata la valoarea masei succesorale, onorariu avocat, onorariu expert. Toate taxele le va plati reclamantul...urmand ca la sfarsitul judecatii instanta sa stabileasca in ce masura se vor imparti si asupra celorlalti cheltuielile de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unul dintre moștenitori vrea să cumpere părțile celorlalți doi, dar aceștia cer mai mult decât le-ar reveni conform expertizei. ce poate decide instanța în acest caz? vlad69 vlad69 In urma succesiunii dupa ambii parinti, a rezultat o casa de locuit si un teren, la 3 mostenitori.Doi mostenitori au acceptat sa vanda partea lor celui de-al ... (vezi toată discuția)
Partaj teren insistenta_67 insistenta_67 buna ziua, in 1989 m-am casatorit, si in timpul casatoriei noi am achizitionat (pe numele lui, dar fiind casatoriti se cheama bun comun, nu-i asa?) din banii ... (vezi toată discuția)
Mostenire si partaj cu probleme haralambie haralambie Speta este urmatoarea: doi mostenitori X si Y, frati. Mostenirea un teren de 1000 mp si o casa de 80 mp. Y vrea sa vanda partea lui, X nu vrea. Casa nu se ... (vezi toată discuția)