avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit impozit/venit din vanzare apartament
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

impozit/venit din vanzare apartament

buna seara! doresc sa vand apartamentul pe care il detin din anul 1993 si as vrea sa stiu care este cota de impozitare.multumesc.=D>
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 21:45, 19 Martie 2010
Daca sunteti persoana fizica

Codul Fiscal

Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare
din patrimoniul personal

Art. 77^1. - (1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.


(4) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate.
(5) Camerele notarilor publici vor actualiza cel puţin o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.
(6) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se va calcula şi se va încasa de notarul public înainte de autentificarea actului sau, după caz, întocmirea încheierii de finalizare a succesiunii.

Daca sunteti persoana juridica

Venitul obtinut din vanzarea apartamentului, se aduna cu celelalte venituri impozabile ale firmei, se scad cheltuielile deductibile, iar la suma rezultata (profitul brut) se aplica 16% cota de impozit pe profit.
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit Adriana Irimia Adriana Irimia la transferarea dr de proprietate se plateste un impozit pe venit de 2 sau 3 %. Daca eu vand un imobil cu suma de 10.000E, iar in grila de la notar este min ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite aferente vanzarii unui teren intravilan nicoll_av@yahoo.com nicoll_av@yahoo.com Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu cateva informatii. Avem un teren langa Bucuresti, intravilan, achizitionat in ian. 2008, pe care am dori sa-l vindem. ... (vezi toată discuția)
Vanzare garsoniera acinom acinom Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca in cazul in care revind o garsoniera ,pe care am cumparat- o in urma cu 6 luni, trebuie sa achit o taxa anume catre stat ... (vezi toată discuția)