avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune?

buna ziua.daca instalatia de apa si canalizare trece prin subsolul vecin,aceasta instalatie fiind facuta acum 40 de ani,dar atunci aveam titlu pentru subsol pe care l-am pierdut in anul 2000 in urma unei hotarari judecatoresti,contractul cu apa- nova fiind facut in anul 1999,pot invoca uzucapiunea?poate sa ma oblige vecinul sa-mi scot instalatia din subsolul pe care acum el are titlu?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 16:37, 20 Martie 2010
Servitutea fiind inscrisa in CF nu in folosul unui anume proprietar ci in folosul fondului dominant si in sarcina fondului aservit, nu vad nicio relevanta in faptul ca intr-un contract de v/c incheiat ulterior constituirii servitutii nu s-a facut mentiunea existentei acesteia atata vreme cat ea era inscrisa cu titlu de opozabilitate erga omnes in cartea funciara.
cadastrul s-a facut in 2002 iar servitutea nu este consemnata in carta funciara,nu este specificata nici pe actul meu de v/c.ce ar trebui sa fac?notarul poate trece servitutea in actul de v/c?(rectificare act v/c)
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
buni2007, utilizator
buni2007 a scris:

cadastrul s-a facut in 2002 iar servitutea nu este consemnata in carta funciara,nu este specificata nici pe actul meu de v/c.ce ar trebui sa fac?notarul poate trece servitutea in actul de v/c?(rectificare act v/c)

Nu, nu aveti nici o treaba cu notarul cata vreme exista un proces pe rolul instantei de judecata. Faptul ca servitutea nu este specificata pe contractul de c/v are relevanta doar in sensul ca puteti invoca uzucapiunea. Cum am mai scris, mergeti la un coleg avocat pentru ca problema dumneavoastra s-ar putea sa aiba rezolvare.
Din ceea ce ati scris actiunea civila a vecinului are scop "punitiv" adica este o actiune care dansului ii poate aduce un castig mic sau nici un castig insa dumneavoastra va poate produce un prejudiciu foarte mare. Astfel de actiuni se admit, in general, cu o oarecare reticenta de catre orice judecator serios pentru ca desi exista teoretic un interes in protejarea unui drept (de proprietate in cazul acesta) practic se urmareste o razbunare cu ajutorul justitiei, ceea ce nu prea este in regula.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiciune aaannn aaannn Dupa cati ani se poate dobandi drepul de uzucapiciune_Am un litigiu in care reclamantul cere prin uzucapiciune dreptul de servitute de izvor,izvor aflat pe ... (vezi toată discuția)
Revendicare sau ce as putea sa fac? vera58 vera58 am cumparat un imobil in urma cu 10 ani care detinea si o jumatate de subsol aflat sub proprietatea vecina.subsolul figureaza in actele de proprietate de la ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea pe cale de exceptie guest1001 guest1001 Am introdus o actiune in revendicare, si paratul locuieste de peste 30 de ani pe terenul meu. Exista posibilitatea sa invoce in aparare uzucapiunea pe cale de ... (vezi toată discuția)