avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau vanzare-cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau vanzare-cumparare?

Salut,

Sunt copropietar impreuna cu maica-mea al unui apartament de 3 camere in Bucuresti. In apartament locuiesc cu sotia si fetita. Maica-mea s-a hotarat sa-i cedeze fetitei partea ei de apartament. Care este modalitatea cea mai simpla si cea mai sigura: donatia sau vanzarea-cumpararea? Aveti idee in ambele cazuri care sunt taxele de platit si cine le plateste? (in teorie ca in practica oricum le platesc eu :-))) )

Merci
G
Cel mai recent răspuns: iorgos_ro , utilizator 22:41, 21 Ianuarie 2007
Daca nu mai ai alti frati, nu conteaza. Daca ai de gand sa mai faci copii, conteaza ;)
Fara a intra in amanunte, vanzarea-cumpararea ar fi cea mai indicata.
Taxele sunt la fel.
Cine le plateste?
Vanzatorul plateste 2% din valoare - sunt considerati impozit si se duc la stat; se platesc tot la notar.
Cumparatorul plateste celelalte taxe.
Depinde de ce va temeti. Daca e vorba de mostenire si aveti frati acestia ar putea cere raportul donatiei.
Avand in vedere ca este vorba pana la urma de un transfer de drept de proprietate, costuriele sunt cam aceleasi pentru ca si in cazul donatiei trebuie sa stabiliti o valoare. Chiar daca nu se mai percepe taxa de timbru la notar este posibil sa se ia o taxa mare la intabulare. Modificarile de taxare sunt recente si nu pe deplin cunoscute asa ca va recomand sa va adresati la CF si unui notar. Ca act recomand vanzarea cumpararea insa daca fata este minora si nu are venituri s-ar putea pune in discutie seriozitatea pretului, o donatie ascunsa etc.
Completare. Revocarea donatiei pentru survenienta de copii se refera la donator (mama) asa ca tu poti avea si alti copii.:D
La donatie nu se plateste impozit dar se palteste taxa de intabulare care s-ar putea sa fie mai mare decat impozitul (per total)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare sau donatie apartament ? wvf wvf Sora mamei mele impreuna cu sotul ei sunt de acord sa imi cedeze apartamentul lor(un apartament de 4 camere in Bucuresti Sector 6). Care este varianta cea mai ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare sau donatie nastase_ina nastase_ina Bunicii sotului mei vor sa ii lase lui apartamentul lor.Ce ne recomandati sa facem: act de vazare cumparare sau de donatie?Si care ar fi costurile ... (vezi toată discuția)
Cedare cota parte apartament ContSters122786 ContSters122786 Buna seara, Detin impreuna cu mama un apartament, tata s-a dus in '90, succesiune facuta. Mama 3/4, eu 1/4. Dorim sa trecem tot apartamentul pe numele ... (vezi toată discuția)