avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... trafic de influenta sau nu ........poate fi trafic de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

trafic de influenta sau nu ........poate fi trafic de influenta.........

SPETA

Un individ IONESCU denunta pe un alt individ POPESCU, ca acesta ar fi insinuat sau a lasat sa se creada ca poate interveni la o alta pesoana , sa schimbe un act in beneficiul lui Ionescu pentru a plati o suma mai mica sau de loc fata de o suma mult mai mare ca prejudiciu sau datorie.
IONESCU foloseste un martor care nu a participat la discutie dar confirma ca a avut loc la ora si data H la care nu a auzit discutia dar ...atentie i-s-a povestit.
La data cand a avut loc " discutia " a fost pe alta tema nu pe cea denuntata, exista elemente probatorii in acest sens, dar la data de 15...cind s-ar fi purtat discutiile respective adresa, actul cu pricina era intocmit inca cu circa o saptamana doua inainte de data denuntului respectiv 16... cu o zi dupa intalnirea in speta.
Deci la data de 16 a facut denutul IONESCU declara ca s-a vazut cu POPESCU la orele 16, fapt confirmat de ambele persoane.
Problema este ca IONESCU inventeaza o poveste sa para mai credibil fata de organele de ancheta, dar fara sa aiba un suport probatoriu ( martori, inregistrari sau macar filaj), dar POPESCU vine cu doi martori care sustin ca sau intailnit la data de 16... dar sa purtat o discutie legata de o tranzactie in care era interesat unul din martori iar IONESCU fiind doar ca o garntie temporara pana la intocmirea unui act de vanzare -cumparare sau intelegere intre cei doi, si nicidecum ce invoca IONESCU.
Toate intalnirile si punctul de intalnire sunt ficsate de IONESCU cel ce face denuntul, despre tranzctia ce trebuia sa aiba loc intre acele persone sunt purtate si telefonic cu POPESCU la rugamintea vanzatorului, oferind ca posibilitate de vanzare cumparare a bunului in rate fapt confirmat si de un a-l treilea martor (a-l acuzarii), la data de 15...
Pe data de 17....se desfasoara o activitate de flagrant unde din inregistrarile facute nu este nici o proba certa din care se discuta CONCRET sau pe aproape precum ca " domnule POPESCU bani acestia 200,3000,600, de lei de euro sau ruble pe care vii da pot sa rezolve aceasta prolema a mea cu...." nu se discuta nimic absolut nimic sau pe aproape, nu se pronunta sume, monede , si pentru ce ....Nu se gaseste obiectul material " banii" asupra lui POPESCU ci undeva pe o strada dar nu se stie exact daca suma de bani a fost aruncata de X, Y, Z, si nimeni din cei multi martori de la fata locului nu confirma ca au fost aruncati de POPESCU ....doar ca au fost gasiti pe asfalt....

INTREBARI !!..
.. Care este traficul de influenta ?!
Poate fi trafic de influenta daca actul a fost intocmit ( cu circa 10-15 zile inainte ) inainte de denunt sau de " savarsirea faptei " ?!
Care este traficul de influenta ....poare fi incriminat un om pe baza unor inregistrari din care lipsesc elemente clare de probare, unde nu se filmeaza nimic si nu se discuta nimic de ceea ce se denunta, ci pe baza unei filmari cand POPESCU arunca o punga in care stie ca se afla doar niste coli de hartie ...?!

Astept un raspuns ....va multumesc!!cat mai urgent!
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 08:34, 23 Martie 2010
Cod penal Art 257-Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni,de daruri,direct sau indirect,pentru sine ori pentru altul,savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu se pedepseste cu inchisoare


Prin termenul de functionar,in art 147 alin 2 din partea generala a Codului penal se arata ca legislativul intelege orice salariat care exercita permanet ori temporar,cu orice titlu,indiferent cum a fost investit,o insarcinare in serviciu unor alte persoane juridice,decat cele prevazute de art 145 Cod penal
Pentru existenta infractiunii de trafic de influenta este necesara numai precizarea actului pentru a carei indeplinire urmeaza a se exercita influenta faptuitorului,iar nu si indicarea persoanei asupra careia va fi exercitat.Prin determinarea actului,este determinata in mod implicit si persoana care il va indeplini,ca urmare a realei sau pretinsei influente a faptuitorului,si anume functionarul sau alt salariat in a carui atributie de seviciu intra indeplinirea acelui act

Curtea Suprema de Justitie ,sectia militara decizia nr 52/1995
Popescu a aruncat o punga...insa de a aruncat-o oare pe asfalt? si nu la cos? nu cumva, constrans de imprejurari....dorind sa scape de obiectul care il incrimina, a aruncat acea punga? din continutul fimarii, reiese daca locul unde s-a gasit punga cu bani si locul unde popescu pretinde ca a aruncat punga cu ..coli, este acelasi? Punga..a fost gasita in chiar ziua flagrantului? actul , adresa care trebuia sa ajunga la funtionarul la care traficantul de influenta , Ionescu, facea referire , a fost doar intocmit cu 15 zile inainte, fara a fi i naintat functionarului, sau ,afost si intocmit si inaintat inspre rezolvare? daca a fost doar intocmit, asteptand cuminte, in sertarul lui popescu, pana ce acesta isi primea punga cu bani...exista un indiciu destul de relevant. Si toate celelalte aspecte la care am facut referire pot avea relevanta, in rezolvarea spetei. Totusi, nici nu este important pentru calificarea faptei ca fiind trafic de influenta, decat ca traficantul sa primeasca banii, sau sa i ipretinda sau accepte, moment in care se consuma infractiunea, urmand sa se adeseze functionarului pe langa care are sau pretinde ca are are influenta , chiar daca totusi nu i se adreseaza, ci doar lasa sa se inteleaga ca , in schimbul acelor foloase, el va interveni pe langa functionar. Fara dovedi temeinice , totusi, nu se prea poate demonstra mai nimic.
Popescu, in caz ca a fost denuntat pe nedrept, si va dovedi asta, poate sa faca plangere impotriva lu i Ionescu pt. denuntare calomnioasa. Martorii, daca se va dovedi ca au mintit, de asemenea vor raspunde...
Eu cred ca nu sunt probe care sa duca la condamnare.
Depinde insa ce a declarat inculpatul...
In general in astfel de situatii avocatul inchide dosarul...
Conteaza tot ce exista la dosar si modul in care se face apararea.
Flagrantul intocmit sau mai bine zis,tentativa esuata de flagrant ,nu dovedeste in nicun fel" primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase,ori acceptarea de promisuni de daruri direct sau indirect pentru sine sau pentru altul savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are inflluenta....",astfel cum stipuleaza art.257 c.pen.
Exista niste indicii,destul de slabe,la care se refera si d-na consilier,dar pe langa toate acestea exista probabil un denunt neconfirmat de derularea ulterioara a faptelor,mai ales de ratarea unui flagrant ,de gasirea unor unei sume de bani,intr-un loc public ,fara a se face dovada legaturii acesteia cu cel denuntat.
Exista si niste martori ale caror marturii,nu se pot corobora cu alte fapte sau acte care sa conduca la stabilirea unei vinovatii,situatie care il poate determina pe cel denuntat sa formuleze plangere pentru denunt calomnios,situatie foarte probabila in cazul in care procurorul va da solutie de NUP.
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Codul Penal in art 257, prevede: "Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni,de daruri,direct sau indirect,pentru sine ori pentru altul,savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu se pedepseste cu inchisoare."
Pentru detalii studiati si Legea nr. 78/2000 rep. [ link extern ] "
Da, flagrantul nu a fost organizat bine. Conteaza tot ce exista la dosar si modul in care se face apararea.
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Trafic de influenta codrut_777 codrut_777 Care este articol din noul cod penal care pedepseste traficul de influenta? (vezi toată discuția)
Trafic influența pe facebook messenger Relu10 Relu10 Buna ziua! Am avut o discuție pe Facebook messenger cu o tipa, de pe un cont fals. a fost o prostie din partea mea, recunosc. Am mințit-o ca am pe cineva ... (vezi toată discuția)
Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)