avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... un sfat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

un sfat

paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat?
mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a oferit sa sprijine pe cineva contra unei sume de bani(considerabila).Suma este data de 1 an de zile si a reusit sa-si duca la indeplinire promisiunea motivand ca sunt blocate posturile.Acum i se cere sa restituie,asa cum s-a angajat,suma respectiva, si de doua luni, amana din cateva in cateva zile.Ce se poate face in cazul acesta?:O
Cel mai recent răspuns: amitza , utilizator 10:51, 20 Iunie 2009
Dare de mita , respectiv luare de mita ?=D>
Puteti depune plangere impotriva persoanei respective pt ca darea de mita este infractiunea reglementata de Codul penal la articolul 308, ce consta in fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini , a nu indeplini sau a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, dar asta nu va exonereaza pe dvs. de vina.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
Lavinia-Ionela Costica, Consilier juridic
care este sanctiunea pe care o pot lua?
nu cred ca e dare de mita, mai degraba trafic de influenta, ptr ca eu inteleg ca a primit banii ptr a interveni pe langa cineva , nu ca sa indeplineasca el formalitatile de angajare.

anamaria ar trebui sa ne dai mai multe informatii , cu privire la scopul pentru care au fost primiti banii respectivi, respectiv daca au fost primiti pentru a il angaja el, sau ptr a interveni pe langa o persoana ca sa il angajeze.

Daca este vorba despre luarea de mita , mituitorul, daca denunta fapta ( darea mitei) mai inainte ca autoritatile sa fi fost sesizate , pe langa faptul ca aceasta constituie o cauza de impunitate( nu va fi pedepsit) , isi va recupera si suma data cu titlu de mita. Aceasta in conditiile in care persoana insasi care a luat mita a indeplinit actul ilicit .
Daca insa cel care a primit foloasele a promis ca prin influenta pe care o are asupra unei persoane care poate indeplini actul ilicit , il va determina pe acesta sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca un act ce intra in atributiile sale de serviciu , avem de-a face c u infractiunea prevazuta de art. 257. C. penal ( traficul de influenta) , pedepsit cu inchisoare de la 2 la 10 ani , situatie in care nu se stie daca isi mai recupereaza banii.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
ContSters42058, utilizator
Pedeapsa pentru dare de mita este de 6 luni la 5 ani, iar cea pentru luare de mita de la 3 ani la 12 ani.

Alte discuții în legătură

Mita cu bani falsi CorneliaTurcu CorneliaTurcu Stie cineva daca exista infractiunea de dare de mita, daca banii oferiti sunt falsi? Multumesc (vezi toată discuția)
Coruptie anamariaana anamariaana care este, dupa parerea voastra, diferenta intre dare de mita si luare de mita (nu definitia lor din C.P.) ? (vezi toată discuția)
Prindere in flagrant cristiursa cristiursa daca unui functionar i se da mita si acesta chema organele abilitate pentru prinderea in flagrant a mituitorului functionarului i se poate imputa ceva (vezi toată discuția)