Bună seara, dragi consultanţi !
Am fost cooptat ca şi membru fondator la o fundaţie umanitară, care are ca şi capital social un teren şi o casă înscrisă în CF pe numele fundaţiei.
Iniţial, fundaţia a fost creată şi înfiinţată de un singur membru fondator.
Ulterior, am fost cooptat şi eu alături de alţi 2, deci în total suntem 4 membri fondatori prevăzuţi în statutul modificat şi în Consiliul director, dar fără să ne fie determinate cotele părţi de contribuţie la fondul social.
Membrul fondator iniţial=D>, care este şi Preşedintele fundaţiei ne şicanează şi nu mai are nevoie de noi.
Ce posibilitate avem de retragere din fundaţie şi cum se împatre capitalul social al fundaţiei?
Menţionez că noi nu am adus un aport în bani la constituirea fundaţiei, dar am adus ulterior un aport substanţial în menegementul acesteia şi la colectarea de fonduri pe care acum Preşedintele le administrează după bunul plac şi în interesul personal.
Ce avem de făcut?, pentru că juridic suntem în Consiliul Director al fundaţiei dar nu avem drept de semnătură, fapt pentru care consider că nu mai am ce căuta în această fundaţie.
Care sunt drepturile mele de membru fondator asociat ?
Pot cere instanţei împărţirea capitalului social al fundaţiei şi radierea mea ca membru fondator şi obligarea la despăgubire corespunzător cotei de 1/4 din capitalul social ?
1. Daca veti citi OUG nr. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile, respectiv Statutul fundatiei, veti observa ca in cazul d-voastra nu sunt valabile prevedrile Legii nr.31/1990, legea societatilor comerciale.
2. Va veti retrage din calitatea de membru oricand doriti numai cu respectarea dispozitiilor statutare si legale.
3. Ca membru fondator asociat aveti toate acele drepturi prevazute in statut si lege, care banuiesc sunt defapt si acelea ale fondatorului initial.
4. Nu puteti decat sa solicitati retragerea din calitatea de membru si sa fie consemnata in RAF tinut de judecatorie, dar restul nu este nici legal nici satutar.
Ong - fundatie
LidiaMuraru
Buna ziua,
Fundatie X s-a constituit in 2006 cu 3 fondatori pe roluri de: presedinte, prim-vice-presedinte si vice-presedinte. Din motide de distantare ... (vezi toată discuția)