avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 124 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA ajustare TVA la casare autoturism
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

ajustare TVA la casare autoturism

Buna

Societatea detine un autoturism neamortizat integral.
A fost avariat si am incasat dauna totala de la societatea de asigurare.
In luna casarii se mai face ajustarea TVA sau nu?
In catalogul duratelor normale de functionare (Hg 2139/2004) : autoturisme - 4-6 ani
Art. 149, Cod fiscal - activele corporale sunt bunuri de capital daca durata normala de functionare e mai mare de 5 ani.

Multumesc si o zi placuta
Ovidiu
Cel mai recent răspuns: Bajinaru Ramona , utilizator 20:20, 20 Iulie 2010
Imi puteti explica si mie cum se face ajustarea TVA in caz de dauna totala la leasig?
Auto achizitionat in II 2007 - val 62.000 lei . Avans achitat 31.000+TVA 19% . Rate achitate pt care s-a dedus TVA pana in II 2010 cand a avut loc avarierea autoturismului. Firma de leasing imi trimite un calcul pt restul ratelor isi incaseaza ratele de la asigurator iar diferenta mi-o vireaza in cont. Imi factureaza totodata epava pe care eu o vand unei persoane fizice. Nu inteleg cum trebuie ajustat TVA?Va rog mult sa ma ajutati. Va multumesc!
se face ajustare pentru toata suma dedusa, atat in timpul derularii contractului de leasing, cat si tva aferenta facturii finale (capitalul ramas()
635 = 4427

54. (1) Ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor care fac obiectul închirierii, leasingului, concesionării sau oricărei alte metode de punere a acestora la dispoziţia unei persoane se efectuează de către persoana care închiriază, dă în leasing sau pune la dispoziţia altei persoane bunurile respective, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (2). Data la care bunul se consideră achiziţionat din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată de locatar/utilizator este data la care se face transferul dreptului de proprietate de către locator/finanţator. Pentru taxa aferentă achiziţiei bunurilor de capital care au fost cumpărate de locatar/utilizator printr-un contract de leasing, perioada de ajustare începe la 1 ianuarie a anului în care a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, dar ajustarea se efectuează pentru suma integrală a taxei deductibile aferente bunurilor de capital, inclusiv pentru taxa plătită sau datorată înainte de data transferului dreptului de proprietate.

conform art. 149 din codul fiscal, ajustarea taxei se realizeaza in momentul in care bunul de capital isi inceteaza existenta, adica a fost casat, deci scos din gestiune (2813, 6583=2133)

in conformitate cu prevederile pct. 71^6 ale normelor de aplicare ale codului fiscal, prin casarea unui mijloc fix se înţelege operaţia de scoatere din funcţiune a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia şi valorificarea părţilor componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea în activitatea curentă a contribuabilului - in cazul dvs. epava
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajustarea valorii tva deductibile florip florip Buna ziua, In cazul casarii unui mijloc fix neamortizat integral, partea neamortizata reprezinta cheltuiala nedeductibila si se impoziteaza la calculul ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva mijloc fix Pop I Pop I Am urmatoarea situatie:In anul 2007 am achizitionat un cap tractor.In decembrie 2009,acest auto a fost distrus complet in urma unui accident .In acest sens ... (vezi toată discuția)
Ajustare t.v.a. leasing financiar dupa scoaterea utilizatorului din evidenta platitorilor de t.v.a. LauraB77 LauraB77 In 09.2010 am incheiat un contract de leasing financiar pentru achizitionarea unui autoturism. Durata leasingului este de 5 ani, respectiv pana in 09.2015. ... (vezi toată discuția)