avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune rectificare titlu proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune rectificare titlu proprietate

Detin un titlu de proprietate pentru un teren si in registru agricol figurez cu o suprafata mai mare decat in titlu. Pot formula o actiune pentru rectificare titlu, care este instanta competenta si temeiul legal al unei astfel de actiuni?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 18:25, 23 Martie 2010
Dovada dreptului de proprietate este reprezentata de extrasul de carte funciara. Sa cereti de la Biroul de cadastru, un extras de CF sa vedeti cu ce suprafata sunteti intabulat - dumneavoastra sau antecesorii dvs. Trebuia sa verificati suprafetele inainte de a formula cererea de punere in posesie . Vi s/a eliberat titlul de proprietate pentru suprafata solicitata in cerere, apoi a fost validata.
Puteti cere in instanta (judecatoria in circumscriptia careia este terenul ), anularea partiala a titlului de proprietate, cu privire la suprafete.. Daca este cazul, se va face o expertiza tehnica topografica.
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
ContSters122901, utilizator
1. in care registru agricol figurati cu suprafata mai mare? cel 1959-1963? Daca da, verificati ca nu cumva la nivelul localitatii sa se fi aplicat reducerea de 10% la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, in baza legii 18/1991 (daca este asa, nu aveti ce face).
2. se poate modifica titlul de proprietate, in sensul completarii suprafetei, doar in cazul in care ati revendicat intreaga suprafata in baza legii 18/1991, la nivelul localitatii nu s-au oprit cei 10% de care am vorbit mai sus, in Anexele la legea 18 ati fost trecut cu suprafata intreaga iar pe titlu, dintr-o eroare materiala, la scriere, nu s-a trecut intreaga suprafata (in acest caz nu este nevoie de actiune ci de o simpla cerere la comisia judeteana de fond funciar care, impreuna cu OCPI-ul, pe baza dovezilor inaintate de primarie, va corecta titlul, in baza legii 18/1991, cu conditia ca terenul in cauza sa nu fi intrat in circuitul civil).
Daca suprafata in plus "ati descoperit-o recent":)), nefiind inclusa in cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, lucrurile devin mai delicate, intrucat ea trebuia sa vi se acorde pe un titlu separat, in baza unei cereri a dvs, formulate cel mai tarziu la 30.11.2005, in baza legii 247/2005.
Poate reveniti cu amanunte ce si cum, de unde ati descoperit diferenta si mai discutam.
lndines a scris:

Dovada dreptului de proprietate este reprezentata de extrasul de carte funciara. Sa cereti de la Biroul de cadastru, un extras de CF sa vedeti cu ce suprafata sunteti intabulat - dumneavoastra sau antecesorii dvs. Trebuia sa verificati suprafetele inainte de a formula cererea de punere in posesie . Vi s/a eliberat titlul de proprietate pentru suprafata solicitata in cerere, apoi a fost validata.


Zau?? dvs ati auzit de registre agricole sau de registre de intrare in CAP? Poate cartile funciare existau in 1959 prin Transilvania, insa in nici un caz nu au existat in restul tarii... Reconstituirea dreptului de proprietate, in baza legii 18/1991, s-a facut in principal pe registre agricole si evidentele CAP, in subsidiar si doar unde au existat, fiind utilizate cartile funciare.
Si inca n-am auzit ca unei persoane sa-i fi fost reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata din cerere, fara ca primaria/comisia locala in cauza sa nu verifice niste evidente, de orice natura au fost ele. Daca in evidentele CAP X figureaza cu Y ha, poate el sa ceara cat vrea, ca tot Y suprafata primeste.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate titlu proprietate legea 169/1997 art. iii alin. 1 lmocanu lmocanu Descriu speta pe scurt. Societatea privata X obtine un certificat de atestare al dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren in anul ... (vezi toată discuția)
Legea 247 privind retrocedarea nonamamaia nonamamaia Buna seara! Am si eu o problema am un teren cu suprafata de 5000 mp. A apartinut mamei mele (eu avand in acest moment 70 de ani), a fost trecut in anul 1930 in ... (vezi toată discuția)
Succesiune; modificarea titlului de proprietate mary_luky mary_luky As vrea sa stiu care este modalitatea de a modifica titlul de proprietate in cazul in care mai exista o adeverinta de improprietarire pentru o suprafata de ... (vezi toată discuția)