avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitarea termica - obligatiile proprietarului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitarea termica - obligatiile proprietarului

Proprietarul unui apartament dintr-un bloc care are contract pentru reabilitare termica este OBLIGAT sa accepte inlocuirea ferestrelor vechi cu cele tip termopan? Proprietarul a refuzat montarea termopanelor fiindu-i teama ca nu va putea plati cota ce-i revine. Acest proprietar este pensionar si are o pensie lunara de 300 RON. Administratia blocului a calculat cota ce-i revine - in valoare de 2900 RON. Este evident ca acestei persoane ii este aproape imposibil sa plateasca aceasta suma, avand in vedere venitul pe care il are. Ce se poate face in acest caz? Se poate esalona suma de 2900 RON in mai multe rate, foarte mici? Poate beneficia de vreo subventie? Exista vreo lege care stipuleaza obligatia proprietarului de plati acesti bani tinand cont de situatia sa financiara?Va multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:39, 27 Martie 2010
In cadrul asociatiei obligatiile de plata sunt obligatorii, totusi:
- se poate face o cerere catre conducerea asociatiei sa-i esaloneze acesta plata in rate foarte mici, astfel incat sa le poata plati;
- poate are copii, nepoti, care la caz de mostenire vor veni cu totii si atunci e cazul sa vina si acum cu o contributie sa-si ajute parintele, bunicul, unchiul....sau ce fel de rude sunt;
- mai exista posibilitatea unei solicitari de ajutor de la primarie, daca este singur pe lume.
Avand in vedere ca obligatiile incumba responsabilitatea proprietarilor membrii ai asociatiei care a dispus contractare de lucrari de reabilitare termica,modalitatile de plata ,eventual esalonarea acestora reprezinta strict responsabilitatea asociatiei de proprietari
Nu exista prevazute subventii,altele decat cele asumate de guvern 50%,autoritate publica locala 20%
De regula ,avand in vedere costul de executie apreciabil,reprezentantii asociatiei de proprietari ,prevad contractual esalonarea platilor
In anumite cazuri, se pot prevedea contractual ,acoperirea c/v executie, inclusiv la interval de 6 luni de la finalizarea lucrari.
in cazuri sociale ,primaria poate plati integral suma.Se mai poate plati si cu bani europeni,proprietarii avand obligatia de a plati numai 2%- vezi bacaul.
Nu cred ca ma poate obliga sa mi pun ferestre de termopan daca consider ca cele de lemn sunt mai ecologice.
Primaria are OBLIGATIA sa suporte costurile reabilitarii, mai ales ca nu s-a invrednicit sa acceseze fonduri europene (???), asa cum s-a intamplat in toate tarile civilizate. Nu putem condamna un pensionar la infometare pentru ca administratiile locale sunt dezinteresate, desi sunt ticsite de angajati cu fel de fel de sporuri si pretentii.
Si la noi in tara exista programul de reabilitare termica, cu lege data, cu responsabilitati de plata (guvernul 50%, primariile 30% si asociatiile 20%).
In subiectul acesta despre acest gen de reabilitare este vorba si despre cota care ii revine proprietarului respectiv din acei 20% aferenti asociatiei.

Ati aflat intre timp de aceasta lege si despre faptul ca incet-incet ne aliniem si noi tarilor civilizate? Dupa posibilitati, evident si cu accesarea fondurilor europene, cu tot! Adica s-au invrednicit!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuirea ferestrelor din lemn cu termopane Jean_Louis Jean_Louis Daca nu doresc sa pun ferestre termopan si vreau sa pastraz ferestrele din lemn in cazul in care blocul unde locuiesc se reabiliteaza ce trebuie sa fac in ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica a blocului si obligativitatea schimbarii termopanelor Nicu2015 Nicu2015 Buna ziua. Locuiesc de cativa ani in blocul E21, din str. Nicolae Sebe, nr. 11 sector 3 Bucuresti. Cand m-am mutat in acest apartament tot ceea ce tine de ... (vezi toată discuția)
Schimbare termopane IMS IMS buna ziua, exista vreo lege care sa ma oblige la schimbarea termopanelor ? in blocul parintilor se executa lucrari de reabilitare termica si nu sunt de acord ... (vezi toată discuția)