avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura de avans
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura de avans

Buna ziua,
Avem o factura proforma, avans utilaje in 22.02.10, plata se face in 23.02.10 iar factura vine in 25.02.10.Cum se inreg. in conta:
1.plata av in 23.02.10 - 404=5121?
2.inre f de av 232=404
4426=404?
Am inre in 404, dar cand sa fac plata nu imi vede factura in ct 404
Am gresit undeva?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Andreea Voicila , Contabil 22:46, 29 Martie 2010
Problema este ca factura de avans trebuia intocmita fie anterior platii avansului, fie chiar in ziua platii
Acea factura proforma , repet, nu este document justificativ.
Dvs vreti sa inregistrati plata corect,dar nu puteti din cauza furnizorului care a emis acea proforma
Asa ca nu va ramine decit compromisul de mai sus sau rugati sa va emita factura de avans la data platii .
In contabilitatea furnizorului , cum credeti ca este inreg incasarea ?
5121= ? proforma ? Ma indoiesc ...
Si dinsii tot factura de avans o inchid, desi nu exista la data incasarii banilor
niko 94 a scris:

Cu tot respectul, dna Magda Staicu,ati zis ca la data platii avansului sa nu atasez ca document justificativ proforma ci factura de avans, dar avansul se plateste in 23.02.10 iar factura de avans ajunge dupa cateva zile in 25.02.10.
Cand se plateste av in 23.02.10, ct 5121 in corespondenta cu ce ct?
? =5121


409.1 = 5121 pt plata in avans a utilajului, fara document contabil justificativ, cand va va sosi in 25.02 factura de avans, daca programul va permite puteti compensa acea factura cu plata in avans din 23.02.2010, daca nu va descurcati o sa revin cu inregistrarile...
232 se poate folosi doar pe baza unei facturi fiscale de avans emisa... aveti mai jos explicatii despre cum functioneaza...
Contul 232 "Avansuri acordate pentru imobilizări corporale"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa avansurilor acordate furnizorilor de imobilizări.
Contul 232 "Avansuri acordate pentru imobilizări corporale" este un cont de activ.
În debitul contului 232 "Avansuri acordate pentru imobilizări corporale" se înregistrează:
- valoarea avansurilor acordate furnizorilor de imobilizări corporale (404);
- diferenţele favorabile de curs valutar rezultate din evaluarea, la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, a avansurilor acordate în valută (765);
- diferenţele favorabile aferente creanţelor din avansuri exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar (768).
În creditul contului 232 "Avansuri acordate pentru imobilizări corporale" se înregistrează:
- valoarea avansurilor acordate furnizorilor de imobilizări corporale, decontate (404);
- diferenţele nefavorabile de curs valutar rezultate din evaluarea, la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, a avansurilor acordate în valută sau cu ocazia decontării acestora (665);
- diferenţele nefavorabile aferente creanţelor din avansuri exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, sau înregistrate cu ocazia decontării lor (668). "

Andreea Voicila
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
Andreea Voicila, Contabil
uitati din ce motiv firma furnizoare avea obligatia emiterii facturii fiscale de avans , la data incasarii avansului :
ART. 134 ^2
Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator.

Ca urmare mentin cele afirmate mai sus : dvs veti face un compromis la fel de mare ca si firma -furnizor , daca veti lua in considerare factura proforma ca doc justicativ .
De aceea orice inreg contabila va fi oarecum fortata, pentru ca nu se suprapune peste o regula atit economica ( ma refer la contract , cu clauzele prinvind facturarea si plata ) cit si fiscala .
aceasta este practica curenta : se achita in baza unei facturi proforme , dupa care se primeste factura "adevarata" -ori de avans , ori finala . de aici deruta noastra . numai noi stim cate insistente pt a primi facturile pt ca nu putem sa operam corect platile(neavand document justificativ)
Plata se poate inregistra si fara factura de avans, intradevar este o practica mai ales la contractele de valoare mare, oricum consider ca o diferenta de 2 zile intre plata avansului si emiterea efectiva a facturii fiscale de avans nu afecteaza exigibilitatea taxei de care aminteste dna Magda Staicu, deoarce TVA -ul se raporteaza cu 1 luna "intarziere", adica pt. ce s-a dedus si s-a colectat in februarie se va declara in martie...iar exigibilitatea taxei il afecteaza mai mult pe cel care este obligat la emiterea facturii, deoarece trebuie sa colecteze TVA pt. acest avans, fiind asimilat unei livrari de bunuri.
Art. 155 din Codul Fiscal zice:
" (1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă...."
Deci cel care incaseaza are un termen de x zile cf. legii sa emita facturile, de aceea multi emit factura proforma si abia in ziua incasarii sau dupa emit factura fiscala de avans.
Am si lucrat intr-o companie care aplica aceasta "politica" pt. avansurile incasate, si am avut controale de la fisc si nu a fost nici o problema.:)

Cu respect,
Andreea Voicila
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
Andreea Voicila, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans autoturism ContSters285233 ContSters285233 Buna ziua, Este corect inregistrarea in contabilitate a unui avans pentru autoturism: % = 404 5000 409 4032 4428 968 4426 = 4428 ... (vezi toată discuția)
Imobilizari corporale luciapap luciapap 1.Vrem sa achizitionam un utilaj, am incheiat contract si a venit factura de avans, cum se inreg in conta. f de avans in ct 232 sau in ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila achizitie tamplarie pvc scorus69 scorus69 va rog sa mi spune ti monografia contabila a unei achizitii de tamplarie pvc pentru un stand -are contract de comodat,unde este punt de lucru. -plateste ... (vezi toată discuția)