avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%)

In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie 2009. Datorita unor intrazieri apartamentul a fost finalizat in luna martie 2010 urmand sa incheiem contractul de vanzare – cumparare in perioada imediat urmatoare.
In antecontract a fost precizat astfel:
Pretul total al apartamentului (…) este de 97244 eur TVA inclusa. Pretul este ferm, nemodificabil si nemajorabil pana la data transferului de proprietate (…).
Am platit apartamentul integral in anul 2008 fiindu-mi emise doua facturi cu tva de 19%"
Ma incadrez la ordonanta 200 privind tva de 5% pentru locuintele noi dar constructorul se leaga de faptul ca pretul agreat prin antecontract este cu tva inclusa deci vrea sa aplice procedeul sutei marite si sa mareasca baza de impozitare astfel incat sa rezulte urmatorul lucru
baza de impozitare marita + 5% = 97244 eur (contravaloarea in lei platita in 2008).
Prin acest procedeu diferenta de tva de 14% ii va reveni constructorului iar eu nu voi beneficia de nici o suma returnata...si nu voi avea nici o facilitate.
Cum sa il fac sa inteleaga (prin argumente legale) ca prin facturile emise in 2008 el mi-a comunicat pretul unitar al apartamentului precum si cota revenita statului iar acum nu s-a modificat decat cota statului si deci nu are de ce sa imi creasca valoarea unitara a apartamentului ca sa iesim la acelasi pret din contract?
Vanzatorul (constructorul) imi spune ca ori semnam cu 5% si marim baza de impozitare ori semnam cu 19% ca in 2008 ca altfel incalcam legea...
Imi trebuie un avocat specializat in probleme fiscale?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 07:34, 25 Martie 2010
Da , va trebuie un avocat specializat in probleme fiscale !Este clar ca promitentul vanzator nu doreste sa va returneze cei 14% care reprezinta diferenta de impozitare dintre TVA-ul de 19% si cel la care se face taxarea , respectiv 5%!
Daca refuza sa va returneze diferenta de 14% va trebui sa-l actionati in judecata , fiindca este evident ca baza de calcul a fost 81.718 euro , la care s-a aplicat un tva de 19%. In mod normal ar trebui sa incheiati contractul pe o valoare de 85.804 euro si sa vi se returneze 11440 euro.B-)B-)B-)
imobilul este achizitionat de dvs ca si pers fizica? daca raspunsul este da.. nu cred ca ar trebui sa va intereseze cat anume plateste constructorul tva pe vanzarea bunului in cauza catre dvs.. trebuie sa va intereseze pretul final.. daca e ferm.. asta e.. acceptati sau pierdeti avansul..
daca sunteti pfa, srl, sa, sau rice fel de pers juridica platitoare de tva atuncid atele se schimba un pic.. si ar fi ceva ptr care se merita sa luptati.. suma de aproximativ 11000 euro.. smecheria e ca se precizeaza pretul .. cu tva inclus.. deci. de aici interpretarea
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
Petre Enache, Avocat
Stimabile domn Petre ,
Ce importanta are pretul final sau daca cumparatorul este persoana fizica sau juridica?! Atata vreme cat la stabilirea pretului s-a stabilit o valoare de baza la care s-a calculat un TVA de 19 % si , intre timp legislatia s-a modificat , in sensul ca TVA-ul de plata este de 5% pentru acea valoare a imobilului , atunci vanzatorul este obligat sa restituie diferenta! Fara suparare , dar este o chestiune contabila ELEMENTARA !
:offtopic: Elementar Watson , elementar!
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
MIHAI GRIGORE, Avocat
multumesc pentru raspuns. Sunt persoana fizica.
totusi prin facturile pe care mi le-a emis vanzatorul mi-a spus clar ce a inteles prin valoarea de 97244 eur tva inclusa (cat este venitul lui si cat este suma pe care o colecteaza pentru stat).
In conditiile spuse de dumneavoastra vanzatorul doreste sa modifice venitul baza de impozitare aplicand metoda sutei majorate ceea ce pentru vanzator este o imbogatire fara justa cauza iar pentru mine –cumparator nu reprezinta nici o facilitate asa cum a apreciat-o legiuitorul in spiritul si litera Codului Fiscal atunci cand a redus tva-ul de 5%...
multumesc pentru raspuns. Cand ar trebui sa ma adresez unui avocat pe probleme fiscale....
nu am semnat nimic pana acum...nici procesul verbal de receptie , nici contract...
Vaanzatorul o tine pe a lui ....ori semnam cu 5% si marim baza de impozitare ori semnam cu 19% ca in 2008 ca altfel incalcam legea...
Sa merg cu avocatul la el ? :))
Nu stiu ce pasi ar trebui sa urmez..

Alte discuții în legătură

Probleme cu tva 5% la apartamente matus matus Am o nelamurire cu privire la cota de 5 % tva , in ordonanta scrie ,,locuinta sa fie locuibila ca atare\', deci ce se intelege ca ap. poate fi semifinisat( cu ... (vezi toată discuția)
Tva 5% dariuss dariuss Buna ziua. Am si eu aceeasi problema cu cota unica de 5%. Am cumparat 2 ap anu trecut si ambele antecontracte sunt facute pe numele meu dar asta nu cred ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5%: pretul fara tva rezulta din intelegerea partilor utilizator_name utilizator_name Pret final fara TVA - intelegerea partilor ----------------------------------------------- PRECIZARE: Sunt direct implicat in tema propusa, dar sunt ... (vezi toată discuția)