avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia pentru copilul major care a intrerupt studiile
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia pentru copilul major care a intrerupt studiile

Buna ziua,

stiu ca pensia de intretinere este datorata copilului major pana la terminarea studiilor, fara a depasi 26 de ani.

As vrea sa aflu daca copilul pierde acest drept in cazul in care intrerupe studiile si le reia apoi (dupa un an, de exemplu). Pensia este datorata pentru perioada de intrerupere? Pensia este datorata dupa perioada de intrerupere, la reluarea studiilor? Tot pana la 26 de ani?

Mentionez ca este vorba de o intrerupere voluntara si nu de una fortuita (nu este datorata starii sanatatii sau altor probleme obiective).

Odata cu raspunsul, mi-ati putea indica si baza legala pentru reglarea corecta a acestei situatii?

Va multumesc anticipat.

Va salut cu multa stima pentru ceea ce faceti pe acest site.

Cel mai recent răspuns: Gheorghe Patrascu , utilizator 21:49, 1 Februarie 2007
Iterpretarea ar fi cam asa: Copilul care se afla in continuarea studiilor primeste intretinere, fara a depasi varsta de 26 ani.
Nu exista un text foarte clar in acesta privinta, astfel ca instantele au aplicat prin analogie un Decret de prin 1960 si ceva...
Sorry,:">, nu stiu numarul si date exacte.
Asa este, este vorba de Decizia de indrumare nr. 2/20.02.1971 a Plenului Tribunalului Suprem si de analogia cu Legea nr. 19/2000, mai exact cu prevederile care privesc pensia de urmas.

Intrebarea mea se refera insa la un alt aspect.

A.
In Decizia amintita mai sus, se prevede ca "parintele este obligat sa dea intretinere copilului devenit major, daca se afla in CONTINUAREA de studii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 25 de ani" (in prezent, 26 de ani).

De asemenea, Legea nr. 19/2000, cu care se face analogie, prevede ca "copiii au dreptul la pensie de urmas... daca isi CONTINUA studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani".

Asadar, in cazul intreruperii, sa zicem de un an, a studiilor, aceasta CONTINUITATE mai existã?

B.
Conform art. 86 din Codul Familiei, are drept la intretinere, "numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci". Decizia de indrumare nr. 2/1971 nuanteaza lucrurile, extinzand acest drept asupra copilului devenit major si care isi CONTINUA studiile. Interpretarea fireasca este ca acest copil nu este inca capabil de a munci, neavand studiile finalizate.
In cazul in care isi intrerupe studiile si este capabil sa se intretina, ori opteaza sa duca o viata "parazitara" (exact lucrul pe care l-a avut in vedere, cu scopul de a-l combate, Plenul Tribunalului Suprem, in Decizia sa), mai beneficiaza copilul de acest drept daca isi reia studiile, sa zicem dupa un an de intrerupere?

Mentionez din nou ca este vorba de o intrerupere voluntara si nu de una fortuita (nu este datorata starii sanatatii sau altor probleme obiective).

Asadar, intrebarile mele sunt:
1. Pensia este datorata pentru perioada de intrerupere?
2. Pensia este datorata dupa perioada de intrerupere, la reluarea studiilor?

Va multumesc anticipat.
pe perioada de intrerupere nu beneficiaza de pensie de intretinere.
In opinia mea (nu dati cu pietre, ci cu argumente, va rog) s-ar putea cere suspendarea platlor cu titlu de pensie in perioada intreruperii studiilor (nu exista un text expres pentru ca nu pot sa existe texte exprese pentru toate situatiile). In decizia de indrumare pa care a-ti mentionat-o se mai arata ca pentru a beneficia de intretinere copilul trebuie sa dovedeasca STARUINTA in continuarea studiilor.
Solutia depinde intr-adevar de interpretarea pe care judecatorul o va da sintacmei "isi continua studiile" sau "se afla in continuare de studii", interpretarea care poate sa depinda mai mult de "mila" lui decat de argumente temeinice si obiectiv relevate. Eu cred totusi ca judecatorul ar trebui sa stabileasca adevaratele cauze ale intreruprii pentru ca aceasta sa nu ascunda doar o intentie de "parazitare" asa cum ati spus. (altfel spus: de ce as termina eu studiile daca mai pot sa stau un an la umbra pe banii babacului).
...nu te feri, ca nu dau:D Nu de alta, da' nu vreu sa ma luati de vreun sfant:))
Daca tinerelul isi intrerupsa studiile, tatal, poate obtine o incetare ;) temporara (spune-i si intrerupere) a obligatiei pana domn'soru' isi reia activitatea intelectuala.
Ma feresc sa folossesc "suspendare" pentru ca, dupa incetara motivului de suspendare, perioada s-ar prelungi cu cea din suspendare:P
Si nu trebuie neaparat sa apeleze la instanta; sa nu-i plateasca pur si simplu.
Iar daca tinerelului ii mijira mustatile si trecu de 26, adios si n-am cuvinte. Tatal nu poate fi obligat sa plateasca din urma pe perioada suspendata din vina copilului - mea culpa nu merge in cazul asta, propria turpitudine il impiedica:P

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere ( 20,5 ani) lungu1on lungu1on Am platit , si platesc , pensie de intretinere pe care am marit-o eu atat cat am considerat si nu am fost chemat in instanta niciodata . As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Partajul deea85 deea85 in cazul unui partaj copii care sunt majori primesc o cota parte din valoarea imobilului? (vezi toată discuția)
Parintii sunt obligati sa isi intretina copii si pe perioada ... andreeabrd28 andreeabrd28 Parintii sunt obligati sa isi intretina copii si pe perioada studiilor de faculate in conditiile in care studiaza la frecventa redusa? Nu ma raportez doar la ... (vezi toată discuția)