avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Diferenta intre "Centru de reeducare" si "Penitenciar ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Diferenta intre "Centru de reeducare" si "Penitenciar pentru minori si tineri"

Buna seara.A-ti putea sami spuneti si mie care este diferenta dintre un Centru de reeducare si un Penitenciar de minori si tineri.De unde provine aceasta diferente intre ele?? Regimul de detentie este la fel?
Cel mai recent răspuns: ContSters104229 , utilizator 18:25, 28 Martie 2010
regimul din centru este mai lejer decat in penitenciar, cel putin asa cred...;) nu stiu, n-am fost sa vad, dar presupun...:giggle:
Totusi mie personal mi se pare o prostie...De ce trebuie sa avem 2 unitati de detentie total diferite pentru minori ..Eu as zice sa se dezifinteze asa zisele "penitenciare pentru minori si tineri" si sa se puna mai mult accent pe reeducare.Pentru ca un minor intrat in penitenciar sigur va iesi cu sechele de acolo adica nu va invata lucruri bune.Eu zic ca trebuie desfintate sunt 2 in toata tara si nu au nic un rol in reeducare minorilor ba mai mult aduc lucruri rele.Dumneavoastra ce ziceti?
In raport de opiniile exprimate,apreciati ca exista posibilitatea materializarii dorintei dvs?
Observ ca pe nimeni nu intereseaza acest subiect ....
Exista o diferenta majora. Deoarece internarea intr-un centru de reeducare reprezinta doar o masura de siguranta , pe cand trimiterea minorului intr-un penitenciar are loc ca urmare a aplicarii unei pedepse.
Pentru o mai mare lamurire, aflati ca , in cadtul sanctiunilor aplicabile minorilor exista: pe de o parte, din masuri educative, iar pe de alta parte pedepse.
Legea prevede 4 masuri educative:
a)mustrarea,
b)libertatea supravegheata,
c)internarea întrun centru de reeducare si
d)internarea într-un institut medical- educativ (art.. 101 C.p.).
Primele trei masuri sunt prevazute în ordinea gravitatii lor, de la simpla dojana pâna la privarea de libertate. Ultima are un caracter special si complex, având nu numai caracter de masura educativa privativa de libertate, dar si de masura de tratament medical. Masurile educative, oricare ar fi ele, nu trebuie sa fie confundate cu masurile de siguranta, care pot fi luate si fata de faptuitorii minori, însa fara nici o legatura cu vârsta acestora, ci exclusiv pentru înlaturarea unor stari de pericol date în vileag prin savârsirea faptei prevazute de legea penala.
Ca pedepse aplcabile minorilor, legea prevede:
închisoarea si amenda, in limite reduse la jumatate in raport cu cele aplicabile adultilor.

Alte discuții în legătură

Amenda carmenssilva carmenssilva Poate fi sanctionat cu amenda administrativa un minor de 17 ani care lovit pe cineva pentru a se apara? (vezi toată discuția)
Masura educativa vs condamnare minor geo-vem geo-vem Care este diferenta intre o masura educativa aplicata unui minor,(internare intr-un centru de reeducare )si o condamnare aplicata minorului(pedeapsa cu ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - raspunderea penala a minorului chitz chitz Cine ma poate lamuri in urmatorul aspect: Ce aduce nou Codul Penal 2005 in privinta aspectelor ce tin de minoritate (de la raspunderea penala a minorului pana ... (vezi toată discuția)