avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Masura educativa vs Condamnare minor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Masura educativa vs Condamnare minor

Care este diferenta intre o masura educativa aplicata unui minor,(internare intr-un centru de reeducare )si o condamnare aplicata minorului(pedeapsa cu inchisoarea)?Ma refer mai poate minorul exercita o functie publica,in conditiile unei masuri educative s-au condamnare minorului?
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
geo-vem, utilizator
Cel mai recent răspuns: geo-vem , utilizator 22:17, 7 Iulie 2014
Conform Noului Cod Penal, fata de minorul care a savarsit o infractiune se poate lua doar o masura educativa neprivativa de libertate sau privativa de libertate.

Art. 115
Măsurile educative
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.

1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:
a) stagiul de formare civică;
b) supravegherea;
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;
d) asistarea zilnică.

2. Măsurile educative privative de libertate sunt:
a) internarea într-un centru educativ;
b) internarea într-un centru de detenţie.

(2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74.

Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
Bogdan - Radu Ursu, Avocat
Poate ocupa functii publice in ambele variante?adica daca a fost internat intr-un centru de reeducare ori a fost pedepsit cu inchisoarea?
Aceste măsuri nu vor putea constitui antecedente penale. Este vorba despre un minor, iar până când acesta va deveni adult și va dori să ocupe o anumită funcție, va mai trece timp.
Ideea ar fi ca, orice sancțiune ar primi acum, să învețe ceva de aici și, dacă se gândește la viitorul lui, să își corecteze comportamentul.
Faptele săvârşite în timpul minorităţii nu atrag incapacităţi sau decăderi.
Da va impartasesc si eu punctul de vedere numai ca o instanta de la noi a motivat cam asa``masurile educative sunt condamnari fara a constitui antecedente penale notate in cazierul judiciar``

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor in curs de judecată penal de 13 ani Daniela Ali Daniela Ali Buna ziua, A-și dori sa stiu daca un minor de 15 ani cand a fost comisa fapta cu partea de intimat inculpat in proces de 13 ani fara antecedente penale poate ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Puiu_Stelica Puiu_Stelica Buna seara, am fost prins conducand fara permis fiind minor, nu mai am antecedente. In cazul pedepsei de un an cu suspendare se poate sa nu primesc ... (vezi toată discuția)
Complice la furt Samoila Elena Samoila Elena Buna ziua! Am un verisor in varsta de 16 ani care acum o luna jumate a fost complice la un furt. Au fost prezente 4 persoane la locul faptei, s-au sustras 2000 ... (vezi toată discuția)