avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... competenta politistului rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

competenta politistului rutier

In cazul unei persoane fizice politistul rutier (de comuna) are in competenta sa temeiul legal pentru a sanctiona lipsa rovinietei auto ?
X-(
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 22:27, 28 Martie 2010
Competenta politiei pentru rovinieta este prevazuta in legea care reglementeaza rovineta.
citat din Ordonanta 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale - actualizata la 1.01.2008:
"Art. 9. - Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 8 se fac de catre:
a) personalul imputernicit din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A.;
b) personalul imputernicit de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in numele Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A.;
c) politia rutiera, in situatia cand efectueaza controlul existentei rovinietei valabile, fara personalul mentionat la lit. a) si b);
d) personalul politiei de frontiera care isi desfasoara activitatea in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a Romaniei, impreuna cu personalul prevazut la lit. a)
."
mii de multumiri
am inteles poate da amenzi si politia rutiera
din pacate#-o
...totusi nu este clar in exemplul dvs daca va referiti la politia rutiera care efectueaza control in comuna sau la politia de la postul de politie din comuna ?! pentru ca aici potrivit art 2 din OUG 195 citat
Art.2 – Îndrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, care are obligatia sa ia masurile legale în cazul în care constata încalcari ale acestora."
Functie si de situatia concreta la care va referiti, dar si modul expres prevazut in art .citat ,referitor la politia rutiera si nu la altcineva, ar putea sa va dea o "speranta" stiut fiind ca cei de la comuna au si atributii la circulatia rutiera , dar au un regim inten supus unor planuri de activitati bine delimitate in timp, sau unor ordine speciale. Poate va ajuta aceasta abordare !
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2010
mayer, utilizator
Da intradevar am gresit .Este vorba de Politia de postul din comuna care efectueaza un control rutier si nu de Politia Rutiera .Tocmai de aici imi era si nedumirirea!!

Alte discuții în legătură

Amenda lipsa rovigneta si confiscarea certificatului.. carmena_iasi carmena_iasi Buna seara. Am si eu o nelamurire. Astazi am fost oprita in trafic de catre o brigada de politie, impreuna cu un reprezentant al celor de la Drumuri Nationale ... (vezi toată discuția)
Contestatie rovinieta persoana fizica leorot leorot Ieri conduceam auto proprietate personala dinspre Slatina spre Bucuresti. Exact la intrarea pe autostrada astepta pasnic un echipaj al politiei rutiere. si ... (vezi toată discuția)
amenda rovinieta crival crival Buna seara. Am primit astazi 28.04.2017 o amenda de la CNAIR pentru ca in 08.11.2016 am fost surprins de o camera fixa de control a rovinietei circuland pe ... (vezi toată discuția)