avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deosebiri si asemanari intre sentinta civila ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deosebiri si asemanari intre sentinta civila definitiva si definitiva-irevocabila

sunt beneficiarul unei sentinte civila definitiva avand ca obiect fond funciar.pana devine si irevocabila ce drepturi am.?daca din diverse motive nu a devenit inca irevocabila dar nici nu este anulata pot sa cer punerea ei in aplicare.?ce pot sa fac sa oblig punerea ei in aplicare pana devine irevocabila?termenii juridici imi sunt straini si deaceia rog explicatii pe intelesul unui nespecialist.multumesc
Cel mai recent răspuns: craciun jean , utilizator 12:32, 29 Martie 2010
puteti sa cereti punerea ei in aplicare dupa ramane definitiva si anume, dupa cel putin 15 zile de la pronuntarea ei, daca partea adversa nu a facut recurs la solutia data.Daca nu a facut in termenul legal de 15 zile de la pronuntare, mergeti la judecatoria unde s-a judecat procesul si in baza unei cereri, cereti legalizarea si investirea acesteia cu formula executorie.Dupa ce faceti acest lucru, se poate cere punerea ei in aplicare.
cea definitiva poate atacata si modificata de o inst sup,cea def si irevocabila nu mai poate fi atacata,pt mai multe detalii vb cu avocatul dvs sau consultati un av
Art. 377 Cod proc.civ.
Sunt hotarari definitive:
1. hotararile date in prima instanta, potrivit legii, fara drept de apel;
2. hotararile date in prima instanta care nu au fost atacate cu apel sau, chiar atacate cu apel, daca judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsa sau anulata;
3. hotararile date in apel;
4. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu apel.
Sunt hotarari irevocabile:
1. hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate;
2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel;
3. hotararile date in apel, nerecurate;
4. hotararile date in recurs chiar daca prin acestea s-a solutionat fondul pricinii;
5. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.
in termenul de 15 zile partea adversa a facut recurs numai ca mostenitorii au prezentat certificatul acestuia de deces.ulterior acestia nu s-au mai prezentat,nici nu au depus anexa cu mostenitorii si in consecinta procesul s-a suspendat.in asemenea conditii intreb eu daca imi foloseste la ceva sentinta civila definitiva sau trebuie sa astept perimarea ori sa cer repunerea dosarului pe rol.?sincer m-am saturat de stres si nu numai.
Deoarece s-a suspendat judecarea recursului, hotararea nu va deveni curand irevocabila. Repuneti dosarul pe rol.

Alte discuții în legătură

Intrebare despre o hotarare judecatoreasca carsteadana carsteadana buna seara . in urma cu 20 de ani am avut o dezbatere succesorala , dar la final s-a terminat cu hotarare definitiva . deci nu s-a mai scris irevocabila . ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila camelia2008 camelia2008 Cine imi poate spune ce inseamna exact hotarare definitiva si irevocabila? Cum se poate ataca aceasta hotarare?In ce cazuri se poate ataca? Multumesc. (vezi toată discuția)
De la ce data incepe sa curga perimarea dosarului civil ? oanaportar oanaportar Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: - un dosar penal s-a dat in pronuntare la data de 20.02.2018, - hotararea /Apel s-a pronuntat la data de 06.03.2018 - ... (vezi toată discuția)