avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de serviciu (justitie)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de serviciu (justitie)

Pot beneficia de pensia de serviciu in cazul unei vechimi in justitie (personal auxiliar) de 23 de ani, dar fara a iesi la pensie din justitie (din motive neimputabile)? Care ar fi modalitatea de a intra in posesia acestei pensii?
Cel mai recent răspuns: Adelaida27 , utilizator 22:52, 29 Martie 2010
Pensia de serviciu a personalului din justitie, se obtine dupa cel putin 25 ani de activitate efectiva in institutiile MJ , iar la data cererii de pensionare sa fi in sistem.
In baza legii speciale, nu pot propune la pensie, alte unitati economice sau institutii.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
ContSters122901, utilizator
Multumesc pentru raspunsul prompt. Dar totusi nu imi foloseste la nimic acel art III al(2) De pensia de serviciu prevazuta la alin. (1) beneficiaza, la implinirea varstei de 60 de ani, si personalul auxiliar de specialitate cu o vechime in specialitate intre 20 si 25 de ani, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul prevazuta la alin. (1) pentru fiecare an care lipseste din vechimea in specialitate integrala. Din moment ce al 6 face trimitere la al 1, iar al 2 face referire tot la 1?
Am inteles ca acum lucrati in alta institutie.. nu intr-o instanta. Cartea dvs de munca nu se mai afla la Curtea de Apel de care apartine instanta la care ati lucrat. In acest caz nu vi se poate inchide cartea de munca cu propunerea de pensionare pe legea speciala. L.567/2004
Daca aveti varsta de pensionare, cei de la CJP, vor vedea din cartea de munca anii lucrati in MJ si vor aplica probabil, prevederile despre care vb
Sunt deja pensionata de cativa ani buni. Un consilier juridic mi-a spus ca regula in acest caz este sa obtin adeverinta de vechime de la tribunalul unde am activat si ca pot trimite aceasta adeverinta la casa de pensii pentru recalculare. Dar nu stiu de ce la cererea mea trimisa la tribunal nu am primit nici un raspuns. Nici ca am dreptul, nici ca nu am dreptul. Din cate stiu eu legea spune ca am dreptul la un raspuns indiferent de solutie.
Inteleg din mesajele dvs. ca drepturile de pensie au fost stabilite dar ca decizia de pensie nu a fost pusa in plata. Inca lucrati, nu? Actualizarea oricarei pensii de serviciu se face numai dupa punerea acesteia in plata.

Deci, din punctul de vedere al respectarii cu strictete a literei legii, numai o pensie de serviciu aflata in plata poate fi actualizata. Ce se intampla in realitate este o alta discutie.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Help ! veritas veritas Va rog sa imi spuneti daca legea 567/2004 a suferit modificari pana la data actuala. Daca da, imi poate oferii cineva varianta modificata? Multumesc (vezi toată discuția)
Legislatie pensii Dora N Dora N Doresc să aflu care este legea care stabilește faptul că unui pensionar nu i se poate micșora pensia, dacă se află în plată, la o recalculare a ... (vezi toată discuția)
Respingere decizie de pensionare. ajutor va rog! vladuadi vladuadi Buna ziua. O cunostinta de-a mea in varsta de 60 de ani a fost executor judecatoresc timp de 33 de ani. In luna mai a anului curent a depus cerere de acordare ... (vezi toată discuția)