avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... forma de angajare a unui casier, om la curatenie si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

forma de angajare a unui casier, om la curatenie si mecanic de intretinere la o asociatie de proprietari

Asociatia de proprietari din care fac parte a fost amendata de ITM cu 6.000Ron pentru ca avea conventii civile si nu contracte de munca cu femeia de serviciu si casierul asociatiei.
1.Este adevarat ca angajarea cu conventie nu mai este legala?
2.Care ar fi forma cea mai avantajoasa d.p.d.v. financiar, pentru retribuirea casierului, omului de serviciu, mecanicului de intretinere, presedintelui si cenzorului. Mentionez ca toti, cu exceptia casierului si omului de serviciu, sunt pensionari.
3.Pentru presedinte si cenzor am inteles ca pot fi si contracte de mandat. Care sunt taxele platite de asociatie in aceasta situatie?
4.Ar fi mai avantajos daca cei mentionati ar deveni PFA-uri, pentru a diminua costurile asociatiei cu salariile?
Va multumesc mult pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:06, 31 Martie 2010
nu mi-ati demonstrat absolut nimic cu aceste citate, in sensul ca nu ati demonstrat ca sint interzise conventiile civile de prestari servicii. o sanctiune in aceasta privinta este data de un act normativ in care sint prevazute clar sumele pentru orice ilegalitate, iar aceasta este definita clar
sint curios ce parere aveti de paragraful 6 din linkul [ link extern ]
in afara de asta, daca la ingrijitor se poate pune problema unui program dine definit, administratorul nu are un astfel de program decit pentru orele de incasari, dar acelea nu sint in fiecare zi si sint, de obicei, maxim 2 pe zi si numai in anumite zile. ori un angajat cu CIM are un program bine definit, prestabilit, in care stie dinainte ora de incepere a programului si de sfirsit al acestuia. puteti spune asta despre administrator sau mecanicul de intretinere ???
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
ContSters62736, utilizator
@carol-lorac ati spus ca: "nu mi-ati demonstrat absolut nimic cu aceste citate, in sensul ca nu ati demonstrat ca sint interzise conventiile civile de prestari servici".
Pai eu nu sustin ca ar fi interzise conventiile civile. Cine sustine ca-s interzise nu are decat sa demonstreze.
Punctu 6 din linkul postat de dv este:
6. Contractele civile de prestări servicii nu sunt asimilate, în privinţa regimului juridic aplicabil, contractelor de muncă. Prin urmare, cerinţa înregistrării la inspectoratul teritorial de muncă nu se aplică acestor contracte....

Sunt total de acord cu aceasta afirmatie. Am spus mai inainte ca aceste conventii, contracte civile, contracte de mandat nu se inregistreaza la ITM. Apoi iar am mai spus-o si alta data ca aceste conventii nu sunt CIM, colaboratorii nu sunt subordonati asociatiei, nu au un program de lucru si asa mai departe.

Eu sunt pentru si nu impotriva conventiilor. Pentru ca ne costa mai putin, pentru ca este mai simplu de rezolvat litigiile in acest domeniu.... Pot sa le aseman, ca si mod de colaborare, cu contractele dintre asociatie si o firma care executa o reparatie pe baza de contract de prestari servicii cu toate clauzele, obiect, pret, drepturi, obligatii, data inceperii si terminarii prestatiei, etc.
Cei de la ITM au interesul ca asociatiile sa angajeze oamenii cu CIM. De aceea la controale daca se constata asemanari intre activitatea unui "colaborator", indiferent ce fel de conventie exista, si activitatea unui salariat, o sa ne oblige sa intocmim CIM. Din cate stiu aceste controale se fac mai ales la solicitarea unor proprietari "binevoitori" care sun nemultumiti ca stau la bloc si-i fura, inseala conducerea asociatiei sau chiar vor "sa-i ajute" sa-si dea demisia din conducerea asociatiei. Nu este de neglijat o amenda de 1500 lei cand presedintele poate avea 100 - 500 lei pe luna sau nimic.
Sunt perfect de acord cu @adriantot.
Toti ne dorim ca aceste costuri sa fie cat mai mici cu putinta, iar activitatea si relatia intre conducerea asociatiei si cei care, intr-un fel sau altul, presteaza o munca pentru asociatie, munca care de multe ori nu poate fi categorisita in sintagma "cu timp redus" pentru ca nici macar nu se desfasoara zilnic sau daca se desfasoara zilnic, intr-o zi lucreaza 10 ore, iar in altele nu lucreaza deloc, uneori fiind in imposibilitatea sa stabilesti niste norme de timp, este ingreunata foarte mult.
Pe de alta parte, atunci cand vrei sa "angajezi" un ingrijitor sau un administrator ar fi de dorit ca acesta sa-si exprime dorinta de a avea un CIM, nu sa i se impuna asociatiei sa angajeze toate persoanele cu CIM. Daca asociatia isi doreste acel om si accepta sa-i faca CIM sa-i faca, daca nu, nu.
Acest CIM este numai in favoarea angajatului, nu si al asociatiei care il angajeaza, ceea ce este o discriminare flagranta in defavoarea asociatiilor si implicit a proprietarilor.
Angajarea cu contracte civile nu inseamna "munca la negru" pentru ca asociatiile platesc impozit catre stat pentru aceste activitati, restul taxelor fiind numai in favoarea angajatului.
Dar angajatul ar avea posibilitatea daca ar dori sa aiba o pensie asigurata, servicii medicale, sa-si plateasca singur contributia la asigurarile sociale, la asigurarile de sanatate, fara a fi obligate asociatiile sa faca acest lucru ele, in locul angajatului.

Raman la parerea ca impunerea si deci amendarea asociatiilor ca nu au angajati cu CIM este un abuz al ITM-urilor si ca acestea isi culeg veniturile de-acolo de unde ar fi ultimul loc in care ar trebui sa le caute.
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
elga50, moderator
ideea era ca au fost prezentate cazuri in care asociatiile au fost amendate pentru aceste conventii civile si nu a fost prezentata nicio argumentatie legislativa cum ca ar fi interzise angajarile cu conventii civile. iar atita timp cit nu este interzis, este permis .... este un principiu de drept binecunoscut
si tocmai asta incerc si eu de atita timp sa aflu ... ce anume interzice angajarea cu CIM. inteleg ca aveti tot interesul sa promovati aceasta forma de angajare deoarece sinteti subiectivi, dar haideti sa fim si obiectivi si SA SPUNEM TOT ADEVARUL, chiar daca nu convine. in fond nu ne cunoastem si nu vreau si nici nu am de gind sa fac vreun rau cuiva, deci nu avem nimic de ascuns ;)
pentru contactele de mandat in cazul functilor alese ocupate prin vot de catre pensionari ce alte dari mai trebuiesc platite in afara de impozit? Impozitul se declara tot cu declaratia 100 si in cazul contactelor de mandat? multumesc

Alte discuții în legătură

Conventie de prestari servicii sau contract individual de munca? Maria2143 Maria2143 Buna seara! Care este forma legala de angajare a personalului: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu, portar intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din asociatie ? akadea akadea Buna ziua, 1. Doresc sa aflu ce fel de contracte trebuie folosite corect(cf.legii) in cadrul asociatiei pentru : - presedinte - cenzor - administrator - ... (vezi toată discuția)
Precizari oug 58/2010 v.marin1953 v.marin1953 In legatura cu OUG 58/2010 solicit unele precizari legate de modul in care trebuiesc aplicate la asociatiile de proprietari. 1. presedintele comitetului ... (vezi toată discuția)