avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REDUCERE TIMP LUCRU MAME CU COPII SUB 6 ANI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REDUCERE TIMP LUCRU MAME CU COPII SUB 6 ANI

Buna ziua,
Am scris un alt topic cu ceva vreme in urma in care solicitam amanunte legate de recalcularea salariului femeilor care se intorc din concediul de crestere a copilului. Intre timp am primit si actul aditional care contine acelasi salariu ca atunci cand am intrat in concediu, respectiv in anul 2007 #-o#-o#-o X-( :O:O:O:O:O , act aditional la care am facut astazi o contestatie. Sunt curioasa ce explicatii au ....... Motivul pt. care scriu este urmatorul: m-am resemnat oarecum in privinta recalcularii salariului, este clar ca cei de la resurse umane au ochelari de cal, insa vreau sa va intreb, daca tot muncesc 8 ore pe banii din 2007, adica foarte putini, mai putini decat ia femeia de serviciu X-( nu pot recurge la art.17 din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe 2007-2010 si in care se stipuleaza ca:
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
Ce spuneti de acest lucru? Lasa cumva loc de interpretare textul in sensul ca ei imi pot spune: OK, lucrezi doar jumatate din timp, adica 4 ore, deci te platim pt.4 ore lucrate_ Credeti ca vor putea face asta_ #-o#-o#-o
Aveti vreo idee despre cum ar trebui sa sune cererea referitoare la acest aspect?

Va multumesc tuturor pentru lamuriri !
Cel mai recent răspuns: mirelastc , utilizator 20:39, 1 Decembrie 2011
Trebuie sa faceti dovada ca in zona dvs nu exista cresa sau gradinita ca sa va dati copilul acolo.
Este o chestiune destul de greu de demonstrat.

NUmai in acest caz puteti solicita aplicarea prevederii.
Nu va afecteaza salariul daca veti lucra cu 1/2 norma, potrivit acestui text din CCMN ... insa raspunsul lor poate fi ca CCMN nu este aplicabil institutiilor bugetare.

Faceti o simpla cerere (in dublu exemplar) prin care le solicitati modificarea timpului de munca, potrivit art.17 alin.2 din CCMN.
Am o salariata care incepe serviciul luna aprilie si i-am calculat salariul conform functiei detinute inainte de a pleca in concediu de crestere si ingrijire copil.
Deci i-am mentinut functia si i-am dat salariul+ sporurile aferente.(salariul este cel conform functiei respective dar la nivelul lunii decembrie 2009, doar asa scrie si in Legea nr. 330/209.
In Legea nr.330/2009, scrie altceva referitor la intoarcerea din CIC ... art.17 alin.2 din lege prevede: personalului care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 7 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si personalului ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, i se acorda, la reluarea activitatii, salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterior suspendarii.
Pai da, asta scrie. Dar dvs.ce intelegeti din acest articol de lege?

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din cic maria- maria- Daca o salariata se intoarce din concediu de ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani mai beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru ... (vezi toată discuția)
Program 4 ore alinasavin alinasavin Com interpretati urmatorul articol? "Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 de norma, daca nu beneficiaza de cresa sau de camin, ... (vezi toată discuția)
Intreruperea concediului de ingrijire al copilului pana la 2 ani lili2003stoica lili2003stoica exista vreo reglemntare pt. medici, care sa le dea dreptul , daca intrerup concediul de ingrijire al copilului pana la varsta de 2 ani si reincep activitatea ... (vezi toată discuția)