avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REDUCERE TIMP LUCRU MAME CU COPII SUB 6 ANI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REDUCERE TIMP LUCRU MAME CU COPII SUB 6 ANI

Buna ziua,
Am scris un alt topic cu ceva vreme in urma in care solicitam amanunte legate de recalcularea salariului femeilor care se intorc din concediul de crestere a copilului. Intre timp am primit si actul aditional care contine acelasi salariu ca atunci cand am intrat in concediu, respectiv in anul 2007 #-o#-o#-o X-( :O:O:O:O:O , act aditional la care am facut astazi o contestatie. Sunt curioasa ce explicatii au ....... Motivul pt. care scriu este urmatorul: m-am resemnat oarecum in privinta recalcularii salariului, este clar ca cei de la resurse umane au ochelari de cal, insa vreau sa va intreb, daca tot muncesc 8 ore pe banii din 2007, adica foarte putini, mai putini decat ia femeia de serviciu X-( nu pot recurge la art.17 din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe 2007-2010 si in care se stipuleaza ca:
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
Ce spuneti de acest lucru? Lasa cumva loc de interpretare textul in sensul ca ei imi pot spune: OK, lucrezi doar jumatate din timp, adica 4 ore, deci te platim pt.4 ore lucrate_ Credeti ca vor putea face asta_ #-o#-o#-o
Aveti vreo idee despre cum ar trebui sa sune cererea referitoare la acest aspect?

Va multumesc tuturor pentru lamuriri !
Cel mai recent răspuns: mirelastc , utilizator 20:39, 1 Decembrie 2011
Buna seara,
va rog sa ma ajutati cu o lamurire referitoare la Art.17, (2) si anume daca drepturile salariale vor ramane la nivelul de norma intreaga in cazul reducerii la 1/2 de norma.
Acolo se vorbeste despre pastrarea tuturor drepturilor conferite de calitatea de salariat, mai putin despre cuantumul salariului incasat in cazul in care optez pentru 1/2 de norma.
Am facut cerere pentru reducerea timpului de lucru 1/2 din norma si la personal exista divergente de opinie referitor la interpretarea acestui articol din CCMUN (prezent si in CCM pe unitate)
Va multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
mirelastc, utilizator
1. nu mai exista CCMN de la 01.01.2011

2. Daca in ccm la nivel de unitate aveti aceeasi reglementare care o avea si CCMN , si anume : Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat, atunci :

Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus). adica prin interpretare nu se poate restrange aplicatia unui text care a fost formulat general; generalitatea formularii duce la generalitatea aplicarii.
Asadar, in continutul notiunii de drepturi sunt incluse si drepturile salariale, ceea ce implica ca drepturile salariale nu va vor fi afectate.
Buna seara,

Va multumesc mult de tot si am vazut ca si dl. tudorvaleriu are aceeasi interpretare.
Noutatile sunt ca Directoratul a emis o decizie prin care-mi respinge cererea motivand ca nu ma incadrez in prevederile exprese ale acestui articol si pentru ca postul pe care sunt incadrata este un post cu norma intreaga si reducerea timpului de munca ar impieta desfasurarea normala a activitatii societatii. Aici mentionez ca organigrama prevede 3 posturi, actualmente fiind ocupate doar doua, intrucat o colega a plecat tot din cauza presiunii fizice si psihice la care suntem supuse. N-au vrut sa mai angajeze pe altcineva in locul ei.
Eu am contestat decizia ca fiind fara temei legal si pentru ca a fost luata cu incalcarea unor prevederi ale mai multor articole din CCM la nivel de unitate.
Astept raspunsul angajatorului si intre timp ma documentez ca sa fiu pregatita in cazul declansarii unui conflict de munca.
Ideea e ca eu nici macar n-am cerut salariul intreg iar decizia a fost luata cu rea-credinta si fara macar sa ma intrebe cineva ceva (ca deltfel toate deciziile si hotararile care se iau acolo si care privesc salariatii si drepturile lor). Cred ca este o razbunare pentru observatiile facute in legatura cu prevederile din noul regulament intern la elaborarea caruia nu am fost invitata sa particip in calitate de reprezentant al salariatilor si nici n-am fost consultata.
O seara buna!

Revin cu noutati si anume:
la contestatie n-am primit nicio rezolutie, cum era si de asteptat.
Pe 22 nov fac o noua cerere, pe acelasi articol, la care am primit raspuns pe 30 nov, in care mi se spune ca in RI scrie ca solicitarea trebuie facuta cu 30 de zile inainte (informarea RI a fost facuta in 16 nov) si ca postul meu este normat la 8 ore asa ca reducerea la 4 ore ar impieta desfasurarea normala a activitatii.
Vin cu precizarea ca la noi nu exista o normare a timpului de lucru facuta de catre angajator (deci nu vad baza legala a motivarii) si pentru aceeasi cerere am primit refuzuri diferite (la data primei cereri nu exista acest RI).
In aceasta situatie se numeste ca mi s-a incalcat un drept din CCM?
Si completez - cu rea-credinta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din cic maria- maria- Daca o salariata se intoarce din concediu de ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani mai beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru ... (vezi toată discuția)
Program 4 ore alinasavin alinasavin Com interpretati urmatorul articol? "Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 de norma, daca nu beneficiaza de cresa sau de camin, ... (vezi toată discuția)
Intreruperea concediului de ingrijire al copilului pana la 2 ani lili2003stoica lili2003stoica exista vreo reglemntare pt. medici, care sa le dea dreptul , daca intrerup concediul de ingrijire al copilului pana la varsta de 2 ani si reincep activitatea ... (vezi toată discuția)