De la începutul lunii aprilie, producătorii și comercianții de alimente mai pot pune pe piață doar alimente procesate cu un conținut scăzut de acizi grași trans industriali, altfel riscă amenzi de zeci de mii de lei. În acest context, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a clarificat, într-un răspuns dat redacției noastre, ce trebuie să facă restaurantele sau localurile de tip fast-food pentru a se conforma noilor reguli privind conținutul de acizi grași trans din preparatele comercializate. Astfel, dacă se înregistrează depășiri ale valorilor de acizi grași trans stabilite în aprilie, restaurantele sau fast-food-urile trebuie să ia mai multe măsuri, inclusiv să ajusteze rețetele produselor alimentare vândute sau să modifice procesul acestora de producție. Citește articolul
Tarifele aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor au fost modificate recent printr-un act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial, acestea fiind actualizate în funcție de rata inflației. Citește articolul
Pentru a reduce numărul de îmbolnăviri cu pestă porcină africană, boală ce face probleme crescătorilor de porci din țara noastră de mai mulți ani, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a pus marți în dezbatere un proiect de ordonanță, ce conține, de fapt, un plan de măsuri destinate supravegherii, prevenției și controlului acestei boli. Astfel, pentru a se asigura că nu li se îmbolnăvesc animalele, atât cei care cresc porci în propriile gospodării, cât și cei care au exploatații comerciale de porci vor trebui să respecte o serie de noi reguli. Citește articolul
Pentru a limita extinderea epidemiei de pestă porcină africană, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ, ce conține reguli ce vor trebui respectate de către toți crescătorii de porci din țara noastră. Citește articolul
Noile reguli ce vor fi impuse crescătorilor de porci printr-o reglementare care acum este doar pusă în dezbatere nu urmăresc să interzică nimănui creșterea porcilor în gospodării pentru consumul personal, deși mai multe voci s-au grăbit să treacă la această concluzie în ultimele zile. Citește articolul
Firmele ce dețin automate de vânzare a produselor alimentare au până în septembrie anul viitor termen să obțină de la direcțiile sanitar-veterinare documentele de înregistrare a acestor automate. Procedura de înregistrare a fost recent oficializată printr-un ordin al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și prevede depunerea unor documente și indicarea amplasării exacte a acestor automate. Odată înregistrate, ele vor putea fi controlate de inspectorii din domeniu. Citește articolul
Firmele din sectorul alimentar sunt obligate, mai nou, să anunțe încetarea activității și motivul celor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Un model de notificare este cuprins și el în recente modificări cuprinse într-un ordin al Autorității. Citește articolul
La sfârșitul acestei săptămâni se va celebra Paștele, astfel că, atât în timpul sărbătorii, cât și în perioada premergătoare acesteia, autoritățile își intensifică verificările la firme. Citește articolul
Tarifele aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor au fost modificate recent printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, acestea fiind actualizate în funcție de rata inflației. Citește articolul