Anumiți producători, depozitari, procesatori și comercianți din domeniul agroalimentar vor fi obligați să raporteze lunar la stat stocurile de produse agricole și alimentare, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament și care joi a trecut cu brio de o analiză de constituționalitate a Curții Constituționale a României (CCR). Cei care nu se vor conforma vor risca amenzi de până la 20.000 de lei, dar este important de menționat că raportarea va fi pusă în aplicare, cel puțin teoretic, în trei luni de la oficializarea măsurii. Singurii excepțați de raportare vor fi comercianții care au o activitate mai restrânsă. Citește articolul
Produsele alimentare obținute prin metode folosite înainte de anul 1975 vor putea fi atestate ca fiind obținute conform rețetelor consacrate și marcate ca atare potrivit unor reguli noi, după cum se arată într-un ordin comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), al Ministerului Sănătății (MS) și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ce a fost publicat luni în Monitorul Oficial și se aplică deja. Citește articolul
Dacă vând produse neambalate, fie direct, în magazine sau restaurante, fie pe internet, comercianții vor trebui să-și informeze clienții cu privire la prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în respectivele produse, potrivit unui ordin apărut în iunie, dar care se va aplica de la jumătatea acestei săptămâni. Citește articolul
Luna iulie 2021 aduce termene și obligații de raportare importante pentru companii. Printre altele, avem implementarea unor noi reguli pentru comercianții de alimente neambalate, intrarea în vigoare a noilor reguli de TVA la comerțul electronic, declararea și plata impozitelor micro și pe profit pentru al doilea trimestru din 2021, măsuri suplimentare de relaxare pentru afaceri și altele. Iată, concret și în detaliu, la ce aspecte trebuie să fii atent în săptămânile următoare. Citește articolul
De la începutul lunii aprilie, producătorii și comercianții de alimente mai pot pune pe piață doar alimente procesate cu un conținut scăzut de acizi grași trans industriali, altfel riscă amenzi de zeci de mii de lei. În acest context, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a clarificat, într-un răspuns dat redacției noastre, ce trebuie să facă restaurantele sau localurile de tip fast-food pentru a se conforma noilor reguli privind conținutul de acizi grași trans din preparatele comercializate. Astfel, dacă se înregistrează depășiri ale valorilor de acizi grași trans stabilite în aprilie, restaurantele sau fast-food-urile trebuie să ia mai multe măsuri, inclusiv să ajusteze rețetele produselor alimentare vândute sau să modifice procesul acestora de producție. Citește articolul
Tarifele aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor au fost modificate recent printr-un act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial, acestea fiind actualizate în funcție de rata inflației. Citește articolul
Obligația introdusă joi pentru firme, de a vinde consumatorilor produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans industriali de cel mult 2g la 100g de grăsime din conținut, vizează inclusiv magazinele care comercializează asemenea produse. Astfel, nu doar producătorii și restaurantele pot fi controlate, ci și orice magazin care pune la vânzare produse ce conțin acizi grași trans industriali. Citește articolul
Producătorii și comercianții de alimente, inclusiv restaurantele, sunt obligați de luna asta să respecte o limită maximă la acizii grași trans industriali prezenți în produsele alimentare. Din acest motiv, am obținut informații de la autorități despre controalele care urmează să fie făcute la firme. Unde sunt nereguli se vor putea da amenzi de până la 30.000 de lei și produsele neconforme vor trebui retrase de pe piață. Citește articolul
Producătorii și comercianții de alimente vor avea o nouă obligație legală începând cu prima zi a lunii aprilie 2021. Aceștia vor avea voie să pună pe piață numai alimente procesate cu un conținut foarte redus de acizi grași trans industriali, altfel vor risca amenzi de zeci de mii de lei și pierderi financiare generate de retragerea mâncărurilor neconforme de la vânzare. Citește articolul
Produsele alimentare făcute doar cu materii prime din țara noastră și fără aditivi alimentari vor putea fi marcate cu mențiunea “Calitate Premium”, potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Totodată, proiectul stabilește atât condițiile exacte pe care vor trebui să le îndeplinească produsele pentru a putea fi marcate cu această mențiune, cât și modul în care se va putea solicita mențiunea pentru un produs alimentar. Citește articolul