Contribuabilii care se vor conforma voluntar obligațiilor fiscale înainte de termenul scadent, fără a înregistra debite în cursul anului în care au obținut profitul, vor putea beneficia de stimulente fiscale, conform unui proiect aflat la Senat. Măsura vizează creșterea conformării fiscale voluntare a firmelor, în contextul în care statul pierde sume importante ca urmare a întârzierilor la plată și a acumulării de penalități. Astfel, contribuabilii cu un istoric bun vor recupera până la 50% din impozitul pe profit și vor folosi acești bani pentru dotarea și dezvoltarea activității economice desfășurate. Citește articolul
Chiar dacă desfășoară efectiv activități vizate de impozitul specific, firmele din domeniul cazării și cel al alimentației publice care au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro aplică de luna aceasta impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Astfel, aceste companii trebuie să își modifice sistemul de impunere până azi, cel târziu, prin depunerea formularului 010, dar și să declare și plătească, prin intermediul formularului 100, impozitul aferent perioadei 1 ianuarie - 31 iulie 2017, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 zile şi înmulţirea cu numărul de zile aferent perioadei. Citește articolul
Luna trecută s-a stabilit ca impozitul „micro” să fie aplicat și de firmele din HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) ce au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro, ceea ce înseamnă că acestea au fost nevoite să își modifice sistemul de impozitare, trecând la impozitarea "micro". Azi este ultima zi în care ele mai pot declara și achita impozitul specific aferent perioadei cuprinse între 1 ianuarie 2017 și 31 iulie 2017 și în care mai pot face trecerea la impozitarea "micro". Citește articolul
Firmele din sectorul turistic, restaurante și alimentație publică ce au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro au fost obligate să treacă de la plata impozitului specific la impozit "micro", începând cu luna august, potrivit unui act normativ publicat luna trecută în Monitorul Oficial. Astfel, contribuabilii vizați de modificarea sistemului de impunere trebuie să achite, până mâine, forfetarul aferent perioadei ianuarie-iulie 2017. Citește articolul
De la începutul acestei luni, firmele din domeniul cazării și cel al alimentației publice ce au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro au fost obligate să treacă de la plata impozitului specific la impozit „micro”, potrivit unui act normativ intrat în vigoare luna trecută. Astfel, hotelurile, restaurantele sau barurile vizate de noile prevederi trebuie să își modifice sistemul de impozitare până mâine, cel târziu, prin depunerea formularului 010. Citește articolul
În cadrul ultimelor două sesiuni de asistență și îndrumare online pentru contribuabili, organizate în fiecare miercuri pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), reprezentanții instituției au răspuns întrebărilor legate de calculul, declararea și plata impozitului specific, în contextul ultimelor modificări aduse Codului fiscal, dar și termenelor-limită de plată din această perioadă. Redăm în cele ce urmează cele mai interesante întrebări adresate pe parcursul acestor sesiuni, alături de răspunsurile oferite de reprezentanții Fiscului. Citește articolul
Firmele ce își desfășoară activitatea în domeniul cazării și alimentației publice și care au înregistrat anul trecut venituri mai mici de jumătate de milion de euro își vor modifica din august sistemul de impunere, urmând să treacă de la aplicarea impozitului specific la cel pe veniturile microîntreprinderilor. În același timp însă, unele dintre acestea desfășoară și activități conexe, care nu intră sub incidența impozitului specific, și pentru care trebuie să plătească impozit pe profit. Așa se ajunge la situația în care aceste entități vor fi nevoite să determine și să achite, în 2017, trei tipuri de impozit. Citește articolul
Firmele vizate de aplicarea impozitului specific din 2017, adică acelea care la finalul anului trecut își desfășurau efectiv activitatea în domeniul cazării ori alimentației publice, cu excepția microîntreprinderilor, trebuie să declare și să achite impozitul aferent primelor șase luni din anul curent până cel târziu astăzi, potrivit prevederilor în vigoare. Practic, suma de plată va reprezenta jumătate din impozitul specific anual datorat, urmând ca cea de-a doua tranșă să fie plătită la începutul anului viitor. Citește articolul
Aplicarea impozitului specific, din acest an, este în avantajul afacerilor medii și mari din zona HoReCa, atât timp cât unitățile respective înregistrează profit. Iar dacă zilele trecute am arătat cum un restaurant de dimensiunii medii din centrul Bucureștiului va plăti pentru impozitul specific de câteva ori mai puțin decât ar fi plătit impozit pe profit, astăzi vom continua simularea de calcul cu exemplul unui bar situat în centrul orașelor Brașov, Timișoara, Cluj sau Sibiu, municipii încadrate în rândul celor opt poli ai țării. Și în cazul acestor afaceri, analiza făcută cu ajutorul specialiștilor contactați de redacția noastră arată avantajul plății impozitului specific, cu condiția ca respectivul business să nu fie pe pierdere. Citește articolul
Firmele vizate de impozitul specific, care desfășoară și activități ce ies din sfera forfetarului, trebuie să achite, potrivit legislației actuale, un impozit mixt. Mai exact, companiile datorează atât impozit specific pentru activitățile vizate de forfetar, cât și impozit pe profit pentru activitățile ce nu-s vizate de forfetar. Impozitarea mixtă poate încurca destul de mult firmele, astfel că, din moment ce se apropie primul termen de plată pentru forfetar, astăzi vă prezentăm trei mari probleme pe care le aduce aceasta în practică din cauza unei insuficiente reglementări. Citește articolul