Guvernul a modificat, printr-o Hotarare adoptata saptamana trecuta, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Modificarile operate vizeaza clarificari in aplicarea Titlului III - Impozitul pe venit, capitolul VIII "Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal".
Hotararea de Guvern aduce noi definitii notiunilor de contribuabil, constructii de orice fel, teren aferent constructiilor, teren de orice fel, fara constructii, transferul dreptului de proprietate sau dezmembramintelor acestuia, termenul de detinere al proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, data de dobandire a proprietatilor imobiliare.
Actul normativ precizeaza ca prin terenuri de orice fel, fara constructii, se intelege terenurile situate in intravilan sau extravilan, indiferent de categoria de folosinta, mentionand aici curti, gradini, arabil, pasune, faneata, forestier, vii, livezi si altele asemenea pe care nu sunt amplasate constructii.
Calitatea de contribuabil
Noile reglementari mentioneaza ca in cazul transferului dreptului de proprietate prin donatie, calitatea de contribuabil revine donatarului.
In plus, noile prevederi precizeaza ca in cazul transferului dreptului de proprietate pentru cauza de moarte, prin succesiune legala sau testamentara, calitatea de contribuabil revine mostenitorilor legali sau testamentari precum si legatarilor cu titlul particular.
Data de dobandire a proprietatilor imobiliare
In ceea ce priveste data de dobandire a proprietatilor imobiliare, noile reglementari precizeaza ca pentru imobilele dobandite prin reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate in baza legilor fondului funciar data dobandirii este considerata data validarii prin hotararea Comisiei judetene de aplicare a acestei legislatii.
Pentru imobilele atribuite, restituite, retrocedate in baza legii fondului funciar si a legislatiei privind restituirea imobilelor confiscate de fostul regim comunist, data dobandirii este considerata data emiterii actului administrativ, respectiv ordinul prefectului, dispozitia de restituire sau orice alt act administrativ in materie.
In cazul in care fostii proprietari sau mostenitorii acestora au dobandit dreptul de proprietate prin hotarare judecatoreasca, data dobandirii este considerata data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
Impozitul pe venit
Actul normativ adoptat de Guvern mentine reglementarile potrivit carora nu se datoreaza impozit la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale.
Totodata, se mentine prevederea conform careia este exceptata de la plata impozitului transmiterea dreptului de proprietate prin donatie intre rude ori afini pana la gradul III inclusiv, precum si intre soti.
Instrainarea ulterioara a proprietatilor imobiliare dobandite astfel va fi supusa impozitarii, cu exceptia transmiterii dreptului de proprietate prin donatie intre rude ori afini pana la gradul III inclusiv, precum si intre soti. In cazul partajului judiciar sau voluntar nu se datoreaza impozit.
Noile reglementari precizeaza ca in cazul in care in activul succesoral se cuprind si bunuri mobile, drepturi de creanta, actiuni, certificate de actionar, etc. se va stabili proportia valorii proprietatilor imobiliare din totalul activului succesoral, iar pasivul succesoral se va deduce din valoarea bunurilor mobile, respectiv imobile proportional cu cota ce revine fiecareia din categoriile de bunuri mobile sau imobile.
Dupa deducerea pasivului succesoral corespunzator bunurilor imobile din valoarea acestora se determina activul net imobiliar reprezentand baza impozabila.
Comentarii articol (1)