Camera deputatilor a adoptat, pe 23 octombrie, Legea pentru aprobarea OUG nr.60/2006 si a trimis-o spre promulgare Presedintiei, la inceputul acestei luni.
OUG nr. 60/2006, aprobata cu amendamente
OUG nr.60/2006 a fost aprobata de Camera deputatilor cu o serie de amendamente admise de Comisia juridica.
Conform amendamentelor admise de membrii Comisiei, cererile procurorilor de interceptare a convorbirilor telefonice si de efectuare a perchezitiilor domiciliare trebuie insotite de o copie dupa rezolutia de incepere a urmaririi penale.
Printre altele, deputatii au modificat si prevederile referitoare la cuantumul pagubei materiale care constituie o consecinta grava. Ca urmare a amendamentelor admise de Comisia juridica, cuantumul pagubei materiale trebuie sa fie mai mare de 30 de milioane de lei (aproximativ 9 milioane de euro).
Mai mult, deputatii au stabilit ca declaratia martorului, fata de care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru fapte in legatura cu imprejurarile asupra carora a fost ascultat in aceasta calitate, nu va putea fi folosita ca mijloc de proba in procesul penal si va fi inlaturata de la dosarul cauzei de catre organul de urmarire penala.
De asemenea, interceptarea convorbirilor dintre avocat si partea pe care o reprezinta sau pe care o asista in procesul penal si folosirea lor ca mijloc de proba au fost interzise in orice situatie. Comisia juridica a motivat admiterea acestui amendament pentru asigurarea si garantarea confidentialitatii intre avocat si client.
Procurorii au criticat public modificarile
Ministerul Public si-a exprimat punctul de vedere asupra adoptarii legii de catre Camera deputatilor si a criticat modificarile aduse Codului de procedura penala si Codului penal. Totodata, procurorii au formulat si o serie de propuneri pe care le-au inaintat Ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, pe 1 noiembrie.
"Cele 48 de propuneri ale procurorilor vizeaza, in principal, inlaturarea subordonarii interesului colectiv al societatii celui personal (de regula al persoanelor invinuite de comiterea unor infractiuni), remarcandu-se ca majoritatea modificarilor aduse Codului de procedura penala si Codului penal duc la importante restrangeri ale prerogativelor organelor judiciare de natura sa afecteze eficacitatea activitatii acestora de stabilire a adevarului in procesul penal", a precizat Ministerul Public.
_________________
Nota redactiei AvocatNet:
- Pentru mai multe informatii, puteti consulta:
Procesul legislativ al Legii pentru aprobarea OUG nr. 60/2006, la Camera deputatilor
Observatiile procurorilor care au stat la baza punctului de vedere al Ministerului Public
- AvocatNet a mai publicat pe aceeasi tema:
Inregistrarea convorbirilor dintre avocati si clienti, interzise in cadrul urmaririi penale
Ministerul Public critica modificarea Codului de procedura penala
Protest impotriva modificarilor Codului de procedura penala
Comentarii articol (0)