avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... interceptari audio vizuale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

interceptari audio vizuale

Am fost implicat pana acuma de vreo 2 ori in anchete diicot doar pe baza interceptarilor telefonice si as dori sa stiu in ce conditii se fac acestea.(nu codul ci procedura )
1-Au nevoie de mandat ptr fiecare numar nou pe care il iau ??? sau imi pot asculta toate nr cu acelasi mandat.
2-Ce valoare au in instanta aceste interceptari?? deoarece din cate vad pe just ro numerele dosarelor in care se solicita interceptari audiovizuale creste exponential.
3- In ce baza sant aprobate sau respinse aceste cereri de catre instanta????
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:19, 14 Decembrie 2009
Interceptarea convorbirilor si inregistrarile audio-video pot fi incuviintate , atat in perioada urmaririi penale , cat si in etapa judecatii a procesului penal , pe o durata de maxim 30 de zile , cu posibilitatea de prelungire.
Durata maxima , insa , nu poate depasi 120 de zile.
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In ce conditii pot fi incuviintate ???? cand vrea judecatorul sau cand cere procurorul??? nu avem nici o norma care sa reglementeze aceea incuviintare???
In cazul asta cred ca am trecut de la o dictatura comunista utopica la una de tip Big brother.
Unde naiba e prezumtia de nevinovatie daca se pot asculta telefoanele asa ca vezi doamne cineva crede ca acolo e o infractiune.De aici si pana la o condamnare doar pe baza unei interceptari nu e decat un pas. Urmatorul cred ca stiti voi care e

PS asa ca o curiozitate stie cineva pe undeva vreun judecator care a admis in instanta ...nelegala sesizare???
Daca in timpul efectuarii cercetarilor exista indicii cu privire la desfasurarea unor convorbiri telefonice de natura de a determina aflarea unor situatii in legatura cu comiterea unor fapte penale,la solicitarea motivata a procurorului,judecatorul admite sau respinge,dupa deliberare cererea /cererile de interceptare a convorbirilor telefonice.
Oricum aceasta intrebare vine in completarea celei anterioare cu neprezentarea dvs.in calitate de invinuit.
Se pare ca stiti dvs.ceva sau va este frica de ceva,dar este foarte interesant cum avocatul pe care pretindeti ca l-ati angajat, nu v-a lamurit cu privire la intrebarile puse
Desi nu sant avocat am cautat sa ma documentez in legatura cu legea cu privire la interceptari.Concluzia mea (neavizata) este ca legea este insuficient de clara cu privire la mai multe puncte si lasa o libertate prea mare procurorilor si judecatorului.
Deja vad cum din ce in ce mai multe cazuri se bazeaza din ce in ce mai mult pe aceste probe desi legea spune clar ca nu sant suficiente ptr condamnare.
Multe anchete si cercetari debuteaza cu aceste ascultari care sant folosite ptr a obtine si alte probe si de aici pana la ascultarea telefoanelor doar pe baza unei banuieli ptr a demara o ancheta si a obtine probe nu e decat un pas,iar asta nu e admisa in nici una din tarile europene.
Singurele ascultari admise in uniunea europeana sant cele legate de acte teroriste sau amenintarea sigurantei nationale si NU SANT ADMISE CA PROBE IN PROCESE PENALE SUB NICI O FORMA.
Daca vreti sa faceti studii vedeti si Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 780 din 21.11.2008.

Doar pe baza unei inregistrari telefonice nu se ajunge la condamnare penala, dar se pot corobora mijloacele de proba.

Se asculta si fara mandat dupa parerea mea si de abia dupa aceea se fac demersuri legale in temeiul Codului de procedura penala.

Alte discuții în legătură

Stat politienesc? menumoruth menumoruth Ce vad aici efectiv nu imi vine sa cred . Au ajuns sa asculte telefoanele pentru a proba si furturile. :O Maine poimaine am sa vad si un ultraj probat prin ... (vezi toată discuția)
Ajutor michy michy ieri dimineata a fost luat un var deal meu de mascati,ptr trafic droguri nu sa gasit nimic.am o singura intrebare cand a inceput urmarirea penala impotriva ... (vezi toată discuția)
Telefoane ascultate + mesaje arken123 arken123 Salutari, as avea si eu o intrebare la care alte persoane de pe alte site-uri n-au reusit sa imi raspunda: in legatura cu telefoanele ascultate. Suntem toti ... (vezi toată discuția)