In aceste zile, la CNA se dezbate proiectul noii legi a audiovizualului. Una dintre cele mai controversate prevederi se refera la mecanismele anti-monopol pe piata media.
Mai exact, reprezentantii Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale cer eliminarea unei astfel de prevederi.
Insa, Centrul pentru Jurnalism Independent atrage atentia ca, in acest fel, exista pericolul ca un numar restrans de persoane sa controleze intreg audiovizualul romanesc.
Directoarea Centrului de Jurnalism Independent, Ioana Avadanei, a declarat la BBC ca, forma actuala a legii incearca sa previna situatiile in care o companie sau o persoana ar detine monopolul pe piata media.
Astfel, mecanismele antimonopol sunt reglementate prin trei prevederi.
Prima se refera la pozitia dominanta pe piata a unei companii de audiovizual, in sensul ca aceasta nu trebuie sa detina mai mult de 30% din piata.
Cea de-a doua vizeaza numarul de licente pe care-l poate detine un asa numit radiodifuzor, adica o firma din domeniul audiovizual, iar a treia - la procentul de actiuni pe care o persoana il poate avea in companii media.
In prezent, potrivit legii, o persoana poate fi actionar majoritar la o singura companie, iar in altele poate detine maxim 20% din actiuni.
Daca s-ar elimina aceasta ultima prevedere, asa cum cer reprezentantii televiziunilor si radiourilor, exista riscul - spune Ioana Avadanei - ca trei mari companii sa aiba cate 30% din piata, iar in spatele celor trei companii sa se afle, de fapt, o singura persoana.
Aceasta situatie ar veni in contradictie cu principiile antimonopol al Uniunii Europene.
Directoarea Centrului de Jurnalism Independent, Ioana Avadanei, spune ca "in ceea ce priveste mass media, chestiunea este cu atat mai delicata, pentru ca vorbim de informatii si de drapetul la informatie corecta si echilibrata pentru orice individ."
"Vorbim de fapt, despre pluralismul vocilor intr-o societate democratica. Si de aceea ne-am dori sa avem voci multiple, venind de la mai multe persoane."
Insa, de ce sustine Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale eliminarea prevederii antimonopol, referitoare la procentul pe care o persoana il poate detine intr-o companie Mesia?
Presedintele Asociatiei, George Chirita, spune ca "pentru a lasa piata sa se aseze in baze comerciale extinse si sa poata fi vorba de o circulatie a capitalului fara limite."
"Consideram ca cerintele privind limitarea monopolului pot fi satisfacute prin cealalta prevedere care limiteaza cota de piata pana la care se poate extinde o companie in audiovizual."
Companiile din audiovizual au mai incercat eliminarea prevederii antimonopol din legea in urma cu doi ani. CNA-ul s-a opus, insa. Si acum, in cadrul CNA exista astfel de opinii.
"Consiliul a hotarat sa nu sustina un anumit punct de vedere si in cazul in care se doreste abrogarea acestui articol antimonopol Ministerul Culturii sa-si asume raspunderea politica pentru acest lucru."
"Si daca articolul se abroga sa vedem unde altundeva in lege putem lucra pentru a preveni formarea monopolului pe piata", spune Gelu Trandafir, reprezentantul presedintiei in CNA.
Modificarile la legea audiovizualului ar trebui sa puna legea romaneasca in acord cu noua directiva europeana in domeniu, adoptata de Parlamentul European la sfarsitul anului trecut.
Dupa dezbaterea la CNA, legea va fi trimisa ministerului culturii si apoi la Parlament.
Comentarii articol (0)