ACCES GRATUIT
Proiect de lege Ministerul Sanatatii
Pacientii vor fi scutiti de plata expertizelor pentru cazurile de malpraxis
Expertizele efectuate pentru solutionarea cazurilor de malpraxis vor fi platite anticipat de catre casele de asigurari, si nu de catre pacienti,asa cum era prevazut pana in prezent, conform unui proiect de lege, lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii (MS).
Articolul continuă mai jos
Proiectul de act normativ elaborat de MS modifica
legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care stabileste cadrul legal al malpraxisului in Romania, prin titlul XV.
Furnizorii de servicii medicale, obligati sa incheie asigurare de raspundere civila
Noile prevederi accentueaza responsabilitatea furnizorilor de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice, prin introducerea
obligatiei acestora de a comunica orice informatie solicitata de catre persoana care se considera victima unui act de malpraxis.
Astfel, orice persoana sau, dupa caz reprezentantul legal al acesteia, care se considera victima unui act de malpraxis, savarsit in exercitarea unei activitati de preventie, diagnostic si tratament, trebuie sa fie informata de catre furnizorul de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice asupra circumstantelor si cauzelor producerii prejudiciilor pretinse,
in termen de cel mult 15 zile de la data depunerii de catre aceasta a cererii pentru comunicarea informatiilor.
De asemenea, se introduce obligatia de asigurare pentru garantarea raspunderii civile a furnizorilor de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.
In plus, conform proiectului, expertizele necesare solutionarii cauzelor de malpraxis
se platesc anticipat de catre societatea de asigurari.
Pana in prezent, expertizele se plateau, de regula,
de catre pacient, costul ridicat al acestora determinand intarzierea procedurii de solutionare a cauzelor.
Cazurile de malpraxis, rezolvate fara interventia instantelor de judecata
In acest moment, sistemul administrativ pentru solutionarea cazurilor malpraxisului nu are definit foarte bine rezolvarea amiabila a acestora. De cele mai multe ori persoanele care se considera victimele malpraxisului ajung la instantele de judecata pentru satisfacerea dreptului pretins.
Noul proiect vine cu reglementari in acest sens, introducand prevederi pentru facilitarea procedurilor administrative si reducerea la minimum a procedurilor juridice. Astfel, asiguratorul este obligat ca intr-un anumit termen sa faca
o propunere pentru despagubirea victimei prejudicilor.
Daca victima prejudiciului si personalul medical, furnizorii de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice ajung la o intelegere, vor incheia un
contract de tranzactie. Prin aceasta se preintampina un proces dintre victima prejudiciului si personalul medical, furnizorii de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice, in care sa se pretinda noi despagubiri pentru prejudiciile produse.
In plus, la dezbaterile comisiei de malpraxis este invitat sa participe si un reprezentant al societatii de asigurari. Astfel, se stabilesc premisele acordarii cu celeritate a prejudiciului pretins de catre persoana vatamata.
Proiectul de lege elaborat de MS poate fi vizualizat aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (2)