Sistem de fentare a darilor, titreaza Evenimentul Zilei.
Unii oameni de afaceri care au solicitat instantelor intrarea in insolventa depun declaratii fiscale rectificative, astfel incat sa figureze la stat ca avand de platit taxe si impozite mult mai mici.
Unii oameni de afaceri care au demarat procedurile de intrare in insolventa au gasit o solutie de a plati impozite si TVA mai mici decat ar fi trebuit in mod normal. Potrivit Codului Fiscal, societatile comerciale trebuie sa depuna, de doua ori pe an, "declaratii privind livrarileprestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul Romaniei".
Astfel, patronii firmelor respective depun o asemenea decla ratie informativa, iar cu cateva zile inainte de primul termen stabilit de instanta in procesul privind intrarea in insolventa, e depusa o noua declaratie, de aceasta data rectificativa, in care va loarea impozitului si a TVA-ului datorate statului scade semni ficativ. Odata declansata procedura de insolventa, ori ce pro ceduri judiciare sau financiare impotriva societatii respective sunt suspendate, potrivit legislatiei in vigoare. \
FMI tine parte bancilor in Ordonanta creditelor, informeaza Jurnalul National.
Ordonanta creditelor, cum este numita OUG 50 care reglementeaza modul de acordare a creditelor populatiei si la contractele aflate in derulare, a creat prima disensiune intre reprezentantii Guvernului si Delegatia FMI.
Oficialii FMI sunt ingrijorati in privinta aplicarii directivei Comisiei Europene si la creditele aflate in derulare si le-au cerut reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sa gaseasca o solutie.
"Suntem ingrijorati de aplicarea retroactiva a prevederilor Directivei Europene (48/CE/2008 - n.r.). Am cerut sa se gandeasca aplicarea numai pentru contractele noi, intrucat la utilizarea pentru vechile contracte exista riscuri pentru economie si efecte negative pentru Romania. Suntem optimisti ca vom gasi o solutie. Presedintele ANPC a inteles problema si a aratat ca va continua sa poarte discutii cu Guvernul si Parlamentul", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
Gandul scrie despre Paradoxul crizei: numarul romanilor cu salarii de peste 1.000 € a crescut cu 11.000.
Numarul romanilor cu salarii brute de peste 1.000 de euro a crescut cu aproape 11.000 de persoane in perioada octombrie 2008-octombrie 2009.
Criza i-a favorizat pe angajatii buni, care au castigat mult mai bine intr-o perioada de scadere a economiei, in timp ce romanii cu calificari slabe nu au avut decat de suferit. Este concluzia care rezulta din analiza evolutiei numarului de salariati din economie in perioada octombrie 2008 - octombrie 2009, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS) la solicitarea gandul. Astfel, numarul romanilor cu salarii brute de peste 1.000 de euro a crescut cu aproape 11.000, respectiv un avans de 5% in perioada analizata. Asta in timp ce angajatii cu castiguri brute de pana in 1.000 de lei s-au imputinat cu peste 286.000, adica o scadere de 30%.
BNR are cel mai mult aur dintre bancile centrale din Est, anunta Ziarul Finaciar.
Banca Nationala detine cea mai mare rezerva de aur dintre bancile centrale din regiune, cu 103,7 tone, desi dupa valoarea totala a rezervelor internationale este depasita cu mult de banca centrala a Poloniei.
BNR tine in aur circa 10% din valoarea rezervelor internationale, care mai cuprind si rezervele de valuta. Cele 103,7 tone de aur ale BNR valorau 3,2 mld. euro la sfarsitul lunii august (pe baza cotatiilor de pe pietele internationale), in timp ce rezervele valutare (in principal detineri de obligatiuni guvernamentale, dar si depozite in valuta la banci straine) totalizau 31,5 mld.
Specialistii in fonduri UE, absorbiti de mediul privat, relateaza Capital.
Reducerea salariilor a determinat o buna parte a angajatilor cu state vechi ai institutiilor care gestioneaza proiectele europene sa abandoneze corabia. Locul lor a fost luat de angajati care urmeaza sa fie scoliti.
Desi a fost declarata prioritate la nivel national, atragerea fondurilor europene ramane o castana fierbinte in mana autoritatilor de la Bucuresti. Oficial, autoritatilor de management (AM) le merge bine: numarul angajatilor nu a suferit mari fluctuatii. In realitate, multi dintre cei care au invatat la Bruxelles cum sa obtina o absorbtie corespunzatoare a banilor comunitari au dat locul de munca de la stat pe un salariu mai mare la privat. In sistem au intrat alte persoane, parte din acestea urmand sa intre in ciclul de scolarizare, de cel putin un an.
Comentarii articol (1)