Romania va adera la Tratatul referitor la Sistemul European de Informatii privind Vehiculele si Permisele de Conducere (EUCARIS), conform unui proiect de lege elaborat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Sistemul Eucaris presupune o baza de date comuna despre vehiculele si permisele de conducere inregistrate in fiecare stat care a aderat la Tratat.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, aderarea Romaniei la acest Tratat “va permite statului roman sa beneficieze de acces la un sistem performant de evidenta, compatibil cu exigentele impuse la nivelul Uniunii Europene, in domeniul inmatricularii vehiculelor si evidenitei permiselor de conducere, cu efecte si in ceea ce priveste diminuarea infractionalitatii in acest domeniu”.
Tratatul EUCARIS stabileste ca statele parti trebuie sa desemneze o autoritate responsabila cu gestionarea bancilor de date centrale referitoare la vehicule si permise de conducere. Pentru Romania, aceasta autoritate va fi Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, din cadrul MAI.
Scopul „Sistemului European de Informatii referitor la Vehicule si Permise de Conducere” este de a contribui la prevenirea, investigarea si urmarirea actelor ilegale in domeniul permiselor de conducere, a inmatricularii vehiculelor, a altor fraude si acte criminale cu privire la vehicule.
Sistemul va permite statelor membre sa verifice, in momentul inmatricularii unui vehicul, daca respectivul autovehicul nu a fost deja inregistrat intr-un alt stat.
“Daca un vehicul care a fost inmatriculat anterior pe teritoriul national al unei Parti este inmatriculat pe teritoriul national al altei Parti, autoritatea centrala responsabila cu inmatricularea va informa imediat autoritatea centrala responsabila cu inmatricularea a Partii pe al carei teritoriu naTional a fost anterior inmatriculat vehiculul”, se arata in articolul 7 al Tratatului.
De asemenea, inainte de a elibera un permis, statele vor putea consulta baza de date comuna pentru a stabili daca solicitantul nu are un permis de conducere pe teritoriul altui stat, care este inca valabil.
“Daca un permis de conducere, eliberat pe teritoriul national al unei Parti, este inlocuit, schimbat sau inregistrat pe teritoriul national al unei alte Parti, autoritatea centrala responsabila cu inmatricularea va informa imediat autoritatea centrala responsabila cu inmatricularea a Partii care a eliberat permisul de conducere. Datele privitoare la permisul de conducere mentionate in articolul 5 trebuie sa fie comunicate in acelasi timp cu data inlocuirii, schimbului, sau inregistrarii”, potrivit articolului 7.
Banca de date centrala referitoare la vehicule va contine informatii referitoare la constructorul si modelul vehiculului, numarul de identificare si de inmatriculare al acestuia, data primei inmatriculari, precum si tipul de combustibil si felul propulsiei sau confirmarea furtului.
Referitor la permisele de conducere, baza de date va contine numarul documentului, numele sau numele de nastere, prenume, data si locul nasterii, categoriile auto, conditii si restrictii, termenul de valabilitate, suspendarea, retragerea, interdictii de conducere, confiscarea si retinerea, precum si data eliberarii.
Potrivit articolului 14 din Tratat, persoanele despre care se ofera informatii au dreptul ca, la cererea lor, sa fie informate despre datele cu caracter personal care au facut obiectul unei comunicari precum si cu privire la finalitatea acelui schimb de date.
“Tratatul intra in vigoare in prima zi a celei de a doua luni care urmeaza datei la care a fost depus instrumentul de aderare de catre acel Stat”, se arata in dispozitiile finale ale documentului.
Statele parti pot denunta Tratatul in orice moment, dupa un termen de doi incepand de data intrarii in vigoare a documentului pentru respectivul stat.
__
Nota Avocatnet.ro: Puteti consulta Tratatul EUCARIS in fisierul atasat.
Comentarii articol (2)