avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis Unguresc
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis Unguresc

Buna Ziua. Acum 2 zile am primit Permisul de Conducere Auto din Ungaria unde am obtinut categoriile B si C+E.
Problema este ca si in Romania am un Permis pentru Cat A.
Cum Trebuie sa procedez (preschiba) ca sa am unul Romanesc.

De ce documente am nevoie,si etc.

Doresc sa puna aces pas ca nu vreau sam am probleme cu nici o autoritate. ( mai ales ca Politisti romani ma trag de mustata cand le arat permisul Ungar):((

Astept raspunsul/ Parerile Voastre.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:59, 28 August 2012
Conform normelor rutiere romanesti nu aveti dreptul sa posedati doua permise nationale. Desi nu este precizat in mod expres in legislatie aceasta prevedere se refera in mod special la faptul ca nu aveti voie sa posedati doua permise pentru aceeasi categorie emise in tari diferite. Daca sunteti sanctionat cu suspendarea dreptului de conducere si permisul romanesc vi se retine ati putea circula cu cel strain, iar sanctiunea nuisi face efectul.
in cazul in care cele doua permise sunt pentru categorii diferite, permisul obtinut in Ungaria ar trebui preschimbat in unul romanesc pentru aceleasi categorii, chiar daca sunt pentru categorii diferite. Daca savarsiti o contraventie pentru care se aplica si sanctiunea
suspendarii dreptului de conducere
aceasta este valabila pentru toate categoriile de autovehicule. Avand doua permise de conducere, chiar pentru categorii diferite, Conducerea unui autovehicul de catre o persoana ce are permisul de conducere suspendat constituie infractiune.
ART. 83
(1) Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 20 şi art. 23 alin. (1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:
a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la art. 82 alin. (2);
b) statelor membre ale Uniunii Europene;
c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto.
(2) Pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto trebuie să posede şi permis de conducere internaţional.
(3) Permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la alin. (1), precum şi cele a căror valabilitate este recunoscută de România în mod unilateral, deţinute de persoane care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România, pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 102*)
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
.....................................
8. deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină;


puteti citi informatii utile ptr. preschimbare aici:
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc Frumos Pentru informati
Doar cat A am permis romanesc.
B, C+E e ungar.
Dar cred ca Politia mar putea lumina in acest caz.:)
bulvaif a scris:

Doar cat A am permis romanesc.
B, C+E e ungar.
Dar cred ca Politia mar putea lumina in acest caz.:)


in primul rand politia va va lumina ca trebuie sa platiti o amenda corespunzatoare clasei IV de sanctiuni (9-20 pct amenda=630-1400 lei) intrucat in momentul actual detineti 2 permise de conducere (unul romanesc si unul eliberat de o autoritate competenta straina).
ati obtinut intai permis de conducere romanesc, ceea ce presupune ca aveati cunostinta despre prevederile legale in privinta posesiei simultane a 2 permise de conducere si apoi ati obtinut permisul de conducere in Ungaria.
Autoritatile romane v-ar putea respinge preschimbarea permisului de conducere cu cat. B, CE pe motivul de mai sus dar este posibil sa va alegeti numai cu amenda amintita.
Nu cunosc ce prevede legislatia ungara in privinta obtinerii permisului de conducere in conditiile in care conducatorul auto detine un alt permis de conducere eliberat de o autoritate competenta straina, dar banuiesc ca legislatia ungara se aliniaza sau este aliniata la cea europeana (ungaria a intrat in UE inaintea Romaniei) asa cum se face si cu cea romaneasca astfel incat este posibil ca si in legislatia ungara sa se conditioneze obtinerea permisului de conducere.

de exemplu in legislatia romaneasca se prevede:
Art. 34. – HG 391
(4) Cetateanul român cu domiciliul în strainatate care solicita obtinerea permisului de conducere trebuie sa depuna la dosarul de examinare pe lânga documentele prevazute la alin.(1), o declaratie autentificata la notar din care sa rezulte ca nu mai poseda un alt permis de conducere eliberat de o autoritate straina, dreptul de a conduce nu i-a fost suspendat sau anulat, precum si documente din care sa rezulte ca are o locuinta detinuta în proprietate sau închiriata în România.

Intrebarea este daca atunci cand ati depus documentele ptr obtinerea permisului in Ungaria nu ati declarat ca deja detineti si un permis romanesc?

Nu cred ca exista legislatie nationala care sa permita sa se obtina diverse categorii in tari diferite si apoi sa le reunesti pe toate prin preschimbarea in permisul de conducere national.
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
cyan, moderator
Domnu Cyan.
Poate eu am uitat sa precizez ca am cetatenie dubla RO-HUN.
cand am depus documentele sa incep cursurile am intrebat clar de la instructor despre aceasta. Dupa ce am obtinut pot sal preschimb Din RO in HUN sau HUN in RO. Acum Nu mai stiu nici eu ce e. Tre sa fug la Politie si aici si acolo

Alte discuții în legătură

Dilema - atestat (scuter 50cc) "absolvit" in spania xhelazz xhelazz Mi-am scos atestatul (50 cc) in Spania, intrebare: E valabil in Romania? Daca nu, de ce (putin absurda intrebarea poate)? Daca da, ce e de facut? Trebuie ... (vezi toată discuția)
Permis conducere canada cristoc cristoc Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca o persoana (cetatean roman) cu permis de conducere emis in Canada poate lucra in Romania pe masina unei companii ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere republica moldova EDWARD85 EDWARD85 Buna ziua ! As dori va rog frumos o informatie... Eu am permis de sedere in Republica Moldova valabil pana pe 18/06/2013 pentru studii. De cateva zile am dat ... (vezi toată discuția)