Noile reglementari privind declaratia 394 sunt prevazute in Ordinul ANAF nr. 3596/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 927, din 28 decembrie 2011. Acest act normativ abroga Ordinul ANAF nr. 702/2011, cel care a introdus aceasta obligatie declarativa pentru contribuabilii inregistrati ca platitori de TVA.
Declaratia 394 a fost introdusa odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si renuntarea la facturile fiscale tipizate. Incepand din 2007, toate persoanele juridice inregistrate in scopuri de TVA in Romania au avut obligatia de a raporta, semestrial, toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Cand se raporteaza declaratia 394, conform noilor reguli?
Ordinul ANAF nr. 3596/2011 stabileste o noua perioada de raportare pentru formularul 394. Mai exact, actul normativ prevede ca perioada de raportare pentru aceasta declaratie este perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata (formularul 300) pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare. Decontul de TVA se poate depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual.
Atentie! Formularul 394 se depune numai daca in perioada de raportare au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
Nile reglementari privind perioada de raportare se aplica incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national in luna ianuarie 2012, ceea ce inseamna ca, pentru operatiunile privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national realizate pana la 31 decembrie 2011, completarea si declararea formularului 394 se va face in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui ANAF nr. 702/2007.
Conform acestui ordin, declaratia 394 se depune semestrial pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii semestrului de raportare si numai daca in semestrul de raportare au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
Cum se depune de acum formularul 394
Noul ordin ANAF publicat la finalul lunii decembrie modifica si modalitatea de depunere a declaratiei 394, introducand posibilitatea ca, incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national in luna ianuarie 2012, formularul sa poata fi depus si online de catre contribuabilii care detin un certificat digital.
Astfel, potrivit Ordinului ANAF nr. 3596/2011, declaratia 394 se depune, in format electronic, sub forma unui fisier PDF, care are atasat un fisier XML, astfel:
- online, pe portalul e-guvernare. Pentru depunerea declaratiei este nevoie ca platitorul sa detina un certificat digital calificat. (Cititi aici care sunt pasii pentru a obtine un asemenea certificat);
- la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire, in format hartie semnat si stampilat insotit de suportul electronic.
Declaratia se completeaza/valideaza cu ajutorul programelor de asistenta, pe care le puteti descarca gratuit de pe site-ul ANAF, sectiunea Asistenta contribuabili/Programe utile/Declaratii fiscale. Puteti descarca de aici programul de asistenta pentru declaratia 394.
Cine trebuie sa depuna declaratia 394 si ce cuprinde formularul
Formularul 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” se completeaza si se depune de:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru orice operatiune taxabila pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare.
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege.
Declaratia 394 se depune pentru toate operatiunile taxabile (conform prevederilor Codului fiscal) efectuate pe teritoriul national, inclusiv pentru avansuri, si trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea „taxare inversa”, si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare. Trebuie sa stiti ca, in continutul formularului, sunt evidentiate distinct operatiunile de livrari sau achizitii de cereale si plante tehnice prevazute la art. 160 alin. 2), lit.(c) din Codul Fiscal pentru care se aplica taxarea inversa.
Totusi, in declaratie nu trebuie incluse facturile emise prin autofacturare.
Retineti! Noile reguli privind raportarea si depunerea declaratiei 394 intra in vigoare la 1 februarie 2012 si se aplica pentru operatiunile efectuate incepand cu luna ianuarie 2012.