Cand vine vorba de interviuri, balanta emotiei se echilibreaza adesea intre candidat si cel care pune intrebarile. Doar evaluatorii foarte experimentati se pot mandri (desi si acestia mai au scapari ocazionale) cu un control emotional perfect. Cei de la PortalHR ne dau cateva idei despre cum sa ne stapanim emotiile la un interviu.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Se spune mereu, ca in timpul unui interviu, candidatul trebuie sa isi controleze emotiile, pentru a lasa impresia de profesionist sigur pe sine, pe care orice angajator si l-ar dori in echipa.
Siguranta de sine in interactiunile directe cu straini este esentiala pentru anumite joburi (vanzari, customer service etc.), dar nici pe departe un filtru critic de selectie pentru altele.
Mai mult decat atat, doar pentru ca o persoana are emotii mai puternice atunci cand trebuie sa discute subiecte cat se poate de personale cu un strain, nu inseamna ca nu este un profesionist.
Tocmai pentru ca interviul are in sine un potential mare de tensiune, evaluatorii sunt incurajati sa recunoasca emotiile (ale lor si ale candidatilor) si sa se foloseasca de diverse tehnici de “relaxare” a discutiei pentru a purta o conversatie utila pentru ambele parti.
In ceea ce priveste candidatii, iata cateva idei despre cum isi pot depasi emotiile:
1. Pregateste-te pentru fiecare interviu: revizuieste-ti CV-ul si antreneaza-te pentru intrebarile pe care e foarte probabi sa ti le puna evaluatorul.
2. Analizeaza-ti reactiile: gandeste-te la ultimul interviu in care ai simtit ca din cauza emotiilor nu ai dat cele mai bune raspunsuri.
Care intrebari ti s-au parut dificile? De ce? Cum ai fi raspuns daca nu te-ai fi emotionat? Emotiile iti altereaza discursul sau calitatea raspunsului?
3. Propune-ti ca, la urmatorul interviu, atunci cand simti ca se apropie “valul emotiei”, sa te extragi macar cateva secunde din context si sa iti aduci aminte de pregatirea de dinainte. Daca emotiile au mai mult impact asupra modului cum spui lucrurile decat asupra a ceea ce spui, ai de lucrat cu tine pe partea de exprimare. Asta nu presupune insa invatarea unor raspunsuri pe dinafara, ci alegerea celui mai bun mod de a descrie situatii care te recomanda. Daca, insa, emotiile iti altereaza calitatea efectiva a raspunsului ( nu iti poti aduce aminte care este cel mai bun exemplu de proiect pe care ai lucrat etc. pentru a ilustra o competenta), o pregatire detaliata anterioara interviului si practica repetata te vor salva cu siguranta.
4. Gandeste-te ca este foarte posibil ca persoana din fata ta sa aiba cel putin la fel de multe emotii ca si tine.
5. Nu te pozitiona in inferioritate. De fapt, interviul nu este doar o modalitate prin care un potential angajator afla lucruri despre tine (intr-o maniera mai mult sau mai putin profesionista) dar si cel mai potrivit moment in care tu poti afla daca ai vrea cu adevarat sa lucrezi pentru compania respectiva.
6. Participa la cat mai multe interviuri. Doar expunerea repetata la astfel de situatii si exersarea tehnicilor de mai sus te poate ajuta sa iesi din zona de confort si sa scapi de balastul emotional.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Noul AI Act generează confuzie în mediul de afaceri, companiile neștiind exact dacă și cum li se aplică aceste reglementări. Multe firme utilizează deja sisteme AI (chiar și fără să realizeze) și se expun riscurilor legale semnificative, cu amenzi care pot ajunge până la 35 milioane EUR sau 7% din cifra de afaceri globală, pe lângă potențialele daune reputaționale.
La curs, alături de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro
și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, veți învăța să identificați sistemele AI utilizate în companie, să evaluați riscurile, să implementați măsuri de conformitate și să transformați obligațiile legislative într-un program structurat în 20 de pași.
Comentarii articol (0)