Proiectele derulate în spațiul rural pot primi finanțare prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), iar în spațiul urban prin intermediul Programului Operațional Regional (POR).
Indiferent de locul de implementare al proiectului propus, ONG-urile pot solicita sprijin nerambursabil pentru proiectele derulate în domeniul social și al protejării patrimoniului cultural. În cazul acestor entități, ajutorul acordat ajunge până la 98% din valoarea eligibilă a proiectului.
În spațiul rural, ONG-urile pot solicita finanțare nerambursabilă pentru crearea și modernizarea infrastructurii educaționale și sociale, dar și pentru protejarea patrimoniului cultural, prin două submăsuri diferite.
Proiecte pentru crearea și modernizarea de grădinițe, creșe sau centre after-school
Prin intermediul măsurii PNDR 7.2, se acordă sprijin financiar nerambusabil pentru înființarea, modernizarea, dar și dotarea următoarelor obiective educaționale și sociale:
- grădinițe;
- creșe;
- centre after-school.
În cadrul acestor proiecte, se pot realiza doar construcții în scop didactic (săli de curs, laboratoare etc.), fără a se putea solicita sprijin nerambursabil pentru construirea sălilor de sport, cantinelor sau căminelor. Acestea pot fi, cel mult, modernizate, dacă ele există deja și au ajuns într-o stare de degradare ce necesită intervenție.
De asemenea, dotarea cu mobilier și echipamente a creșelor, grădinițelor și a centrelor after-school se poate realiza doar în cazul în care proiectul vizează înființarea sau modernizarea acestor obiective.
În cazul acestor proiecte, ONG-urile pot solicita un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 200.000 de euro, însă nu poate depăși 80% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Astfel, beneficiarul va trebui să suporte procentul de 20% din valoarea eligibilă a proiectului, dar și toate cheltuielile neeligibile care intervin în implementarea proiectului.
Finanțări pentru protejarea patrimoniului cultural
Prin intermediul măsurii PNDR 7.6, ONG-urile cu activitate în spațiul rural, alături de alți beneficiari eligibili, pot solicita sprijin financiar nerambursabil pentru protejarea patrimoniul cultural de interes local, prin restaurarea, conservarea și dotarea clădirilor/monumentelor din patrimoniul cultural imobil de interes local de clasă (grupă) B.
În cadrul acestei linii de finanțare este important numărul locuitorilor deserviți de proiect, punctajul maxim fiind acordat proiectelor implementate în comune cu peste 7.000 de locuitori. De asemenea, finanțarea va fi acordată prioritar acelor beneficiari care demonstrează că au desfășurat, în ultimele 12 luni, activități culturale ce vizează păstrarea unor meserii tradiționale, cum ar fi:
- ţesut, cusut, confecţionarea de costume populare;
- cioplit în lemn şi piatră;
- olărit;
- pictura pe sticlă;
- împletituri din fibre vegetale;
- alte activități culturale.
Ajutorul nerambursabil reprezintă cel mult 80% din valoarea eligibilă a proiectului, fără a depăși 200.000 de euro. Toate cheltuielile neeligibile vor fi suportate de către beneficiar, din fonduri proprii.
În mediul urban, finanțările nerambusabile pentru protejarea patrimoniului cultural și natural sunt alocate prin intermediul măsurii POR 5.1, în funcție de reprezentativitatea obiectivului supus finanțării:
- obiective înscrise în grupa A - monumente istorice de valoare naţională şi universală;
- obiective înscrise în grupa B - monumente istorice reprezentative pentru patrimoniu cultural local.
Monumente istorice reprezentative pentru patrimoniu cultural local pot fi localizate în mediul urban precum şi în mediu rural. Activitățile specifice obiectivelor de patrimoniu cultural includ:
- restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice;
- achiziția unor dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie);
- achiziția de dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil;
- activități de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia.
Valoarea ajutoarelor nerambursabile acordate prin intermediul acestei linii de finanțare pot ajunge până la zece milioane de euro, în cazul obiectivelor de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO. Valoarea ajutorului acordat în cazul monumentelor istorice de valoare locală sau naţională trebuie să fie cuprinsă între 100.000 de euro și cinci milioane de euro.
Pentru proiectele depuse în cadrul prezentului apel, cofinanţarea din partea solicitantului este de minimum 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, indiferent de regiunea de dezvoltare în care se implementează proiectul.
Fonduri nerambusabile pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile
Prin intermediul măsurii POR 8.3 se acordă finanțare nerambusabilă pentru creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupuri vulnerabile constituite din persoane vârstnice, copii instituționalizați sau copii cu dizabilități.
În cadrul acestei linii de finanțare, un ONG poate fi solicitant sau partener în cadrul proiectului împreună cu alte categorii de beneficiari eligibili indicați în ghidul solicitantului. Valoarea maximă a unui proiect este diferențiată în funcție de grupul țintă vizat și acțiunile promovate și nu poate depăși un milion de euro, fără TVA. Investițiile eligibile se referă la:
- reabilitarea și extinderea centrelor de zi pentru copiii cu dizabilități, instituționalizați sau persoanele vârstnice;
- unităţi de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice;
- centre de preparare şi distribuire a hranei pentru persoane în risc de sărăcie;
- construcția și modernizarea de locuințe protejate pentru copiii instituționalizați sau cu dizabilități.
Locuințele protejate vor fi dimensionate pentru un număr de cel mult zece persoane și au rolul de a facilita procesul de integrare a persoanelor cu dizabilități în comunitate, făcând tranziţia de la instituţiile de tip vechi. Activitățile pe care beneficiarul le poate derula, după finalizarea investiției sunt:
- pregătirea pentru viața independentă: informare, consiliere, deprinderea unor abilități legate de autogospodărire;
- activități de recuperare și reabilitare: consiliere psihologică; terapii de recuperare neuromotorie;
- sprijin în vederea desfăşurării unei activităţi ocupaţionale și angajării: evaluare şi consiliere vocaţională, sprijin pentru angajare, formare, orientare şi integrare în muncă.
Mai multe detalii despre investițiile realizate de către ONG-uri în infrastructura socială în sprijinul persoanelor vârstnice pot fi citite aici.
În completarea fondurilor europene, ONG-urile pot beneficia și de fonduri guvernamentale
Începând cu data de 1 martie 2017, Administrația Fondului Cultural Național va lansa o nouă sesiune de finanțare a proiectelor culturale, fiind eligibile proiectele ce vizează arii precum teatrul, dansul, artele vizuale și educația prin cultură. Plafonul maxim pentru proiecte este stabilit la 75.000 de lei.
Proiectele pot fi depuse în cadrul a nouă arii de finanțare: arte vizuale, teatru, muzică, dans, intervenție culturală, educație prin cultură, promovarea culturii scrise, patrimoniu cultural material și patrimoniu cultural imaterial.
Ajutorul public nerambursabil este de 90%, astfel că beneficiarii vor asigura din surse proprii contribuția de 10% din valoarea proiectului. Proiectele aprobate pentru finanțare vor avea la dispoziție, pentru implementarea efectivă, un termen de șase luni, între iunie și noiembrie 2017.
Mai multe detalii despre aceste finanțări naționale pot fi citite aici.