În ultimele trei săptămâni, în fiecare zi de miercuri, ANAF a organizat pe pagina sa de Facebook o sesiune online de asistență și îndrumare online pentru contribuabili, fiind discutată aceeași temă: depunerea formularului 200, obligație ce revine, până la 25 mai 2017, persoanelor fizice care au realizat anul trecut, printre altele, venituri din activități independente (cazul persoanelor fizice autorizate - PFA), din închirierea locuințelor sau din jocuri de noroc.
De ajutor pentru tine: Vrei să afli cum să scapi cu bine dintr-un control al Fiscului? Hai la conferința „Inspecţii fiscale, contestații, litigii: Cum le gestionăm cu succes”, organizată de AvocatNet.ro în data de 30 mai 2017.
Cele mai interesante întrebări și răspunsuri ale ultimelor trei sesiuni:
1. Întrebare contribuabil: Contribuția pentru sănătate este cheltuială deductibilă?
Răspuns ANAF: Contribuţia de asigurări sociale de sănătate este o cheltuială deductibilă. Deductibilitatea o acordă organul fiscal competent, cu ocazia stabilirii venitul net anual impozabil.
2. Întrebare contribuabil: În cazul unei Întreprinderi Familiale (IF) cu doi sau mai mulți membri, se depun atât declarația 204, cât și declaratia 200? Până anul trecut am depus doar declarația 200 pe fiecare membru în parte și nu am primit vreo sesizare legată de declarația 204.
Răspuns ANAF: Pentru declararea veniturilor obţinute de o întreprindere familială se depun:
- formularul 204 "Declaraţie anuală de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale", care se completează și se depune de către asociatul desemnat prin contractul de asociere să răspundă pentru îndeplinirea obligaţiilor asocierii faţă de autorităţile publice, până la data de 15 martie a anului următor celui de raportare, pe baza datelor din evidenţa contabilă condusă pentru asociere (formularul poate fi găsit aici);
- formularul 200 "Declaraţie privind veniturile realizate din România" care se completează de către fiecare persoană fizică membră a întreprinderii familiale şi se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
3. Întrebare contribuabil: Declarațiile 200 și 220 se pot depune și online?
Răspuns ANAF: Da, formularele 200 - Declarație privind veniturile realizate din România și 220 - Declarație privind venitul estimat/norma de venit pot fi depuse și online. Puteți opta pentru una din cele două metode:
- prin serviciul „Spațiu Privat Virtual” care este disponibil contribuabililor persoane fizice pe site-ul www.anaf.ro, completând formularele direct pe pagina de internet;
- prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, completând formularele tip PDF inteligent care pot fi descărcate de la această adresă, cu mențiunea că în acest caz vă este necesar un certificat digital calificat pentru a semna electronic formularele.
4. Întrebare contribuabil: Sunt PFA și din anul 2015 mi-am suspendat activitatea de la registrul comerțului și de la administrația financiară. Întrebarea mea este: de ce mi ce cere sa depun formularul 200 pe zero în fiecare an pe perioada suspendării?
Răspuns ANAF: Pe perioada suspendării, aveți obligația depunerii declarației 200.
5. Întrebare contribuabil: După ce am completat declarația 200 pe "Spațiul Privat Virtual" (SPV) pentru câștigurile din jocurile de noroc online (pariuri sportive) și am o recipisă cu număr de înregistrare, este necesar să mai fac ceva?
Răspuns ANAF: După primirea recipisei cu numărul de înregistrare, ca urmare a depunerii Declarației privind veniturile realizate din România prin serviciul „Spațiul Privat Virtual” nu trebuie să mai faceți nimic. Totuși, vă rămâne obligația de vă consulta contul SPV în vederea primirii Deciziei de impunere anuală pentru veniturile realizate de persoanele fizice (formularul 250) aferente anului 2016.
6. Întrebare contribuabil: La un contract de chirie, încheiat pe 5 ani, declarația 200 se face anual?
Răspuns ANAF: Nu au obligaţia depunerii declaraţiei următorii contribuabili:
- persoanele fizice care în anul de raportare, au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părţi este stabilită în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real şi la sfârşitul anului anterior nu îndeplinesc condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente, pentru care plăţile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat şi impozitul este final;
- persoanele fizice care reziliază, în cursul anului fiscal, contractele încheiate între părți pentru care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută;
- persoanele fizice care în anul de raportare au realizat venituri din arendă.
Au obligația depunerii declarației persoanele aflate în următoarele situații:
- declaraţia de venit estimat a fost depusă în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, conform legii;
- au intervenit modificări ale clauzelor contractuale;
- au efectuat investiţii, de cealaltă parte,la bunurile mobile şi imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui deţinător legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosinţei bunurilor, inclusiv a contractelor de comodat.
- chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute.
Notă: Despre obligațiile persoanelor ce obțin venituri din chirii am scris și noi recent, aici.
7. Întrebare contribuabil: În cursul anului 2016 am pariat online pe un site autorizat. Am depus în contul respectiv o sumă de bani, cu care am pariat. Am și câștigat, dar mai mult am pierdut. Au rămas mai puțin bani în cont decât suma depusă inițial. Nu am retras nimic. Trebuie să depun declarația 200 aferentă anului 2016? Ce trec în ea? Sumele pierdute/ câștigate?
Răspuns ANAF: Declaraţia 200 se depune de către persoanele care realizează venituri ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă, astfel acestea trebuie să declare distinct fiecare venit brut primit de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc.
Notă: Răspunsul ANAF nu lămurește practic situația contribuabilului de mai sus, care a precizat că nu a efectuat nici măcar o retragere pe parcursul anului 2016. Conform normelor în vigoare, persoană în cauză nu trebuie să declare nimic anul acesta, astfel că nu completează formularul 200. În schimb, dacă jucătorul va retrage sume de bani pe parcursul anului în curs, fără să conteze dacă înregistrează și profit, va fi obligat să declare veniturile până pe 25 mai 2018, așa cum am explicat în acest articol.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie de materiale dedicate depunerii formularului 200. Toate articolele pot fi urmărite aici.